Hockeyskolan som lockar många spelare och tränare

Johan Kämpe, rektor på hockeyskolan.

När vår bil rullar in i Furudal, 4 mil norr om Rättvik, möts vi av en febril aktivitet – det är hockeyskola i byn!

Under sju sommarveckor arrangerar IFK Ore, Europas största och en utav världens största hockeyskolor. Närmare 1.200 barn och ungdomar från hela Sverige, men också från Norge, Danmark, Österrike, Schweiz, Lettland, Ryssland och Kanada deltar. Många av dem som deltar har sina familjer med sig som bor på campingen, i stugor och i privat uthyrda hus och lägenheter.

Under en sommar vecka får hockeyeleverna naturligtvis mycket istid, fysträning och verktyg för att bli bättre hockeyspelare, men också en minnesvärd upplevelse med sol, bad, lek och gemenskap.

Vid vårt besök möter vi skolans rektor Johan Kämpe. Johan är född och uppvuxen i Hofors, men är sedan ett par år tillbaka bosatt i Furudal. Hockey är naturligtvis det stora intresset och han har både spelat och tränat lag i Hofors och Falun. När vi talar med Johan förstår vi av sammanhanget att det viktigaste är att ungdomarna har kul när de spelar hockey och att alla uppträder som goda kamrater.

– Vi har alla våra förebilder och som tränare är du speciellt viktig, därför väljer IFK Ore tränare till hockeyskolan med omsorg, säger Johan.

Varje år väljer föreningen ut tränare som kommer från klubbar i hela Sverige, många av dem på elitnivå. Duktiga och kända hockeytränare lockar till sig unga hockeyspelare, och till sommaren 2014 är det redan nu klart med en kanadensisk assisterande tränare på hög nivå.

”Det här är en idealisk miljö när man är en ung hockeyspelare”

Rekryterar nya spelare
Förutom hockeyskolan arrangeras varje år också en Pro Camp, en utbildningshelg där man som hockeyspelare får lära sig lite extra av klubbens instruktörer och samtidigt får chansen att visa upp sig.

– Vi har två syften med det. Dels är det ett bra tillfälle för de ungefär 50 ungdomar som idag går på Hockeyprofilen, på högstadiet och på Stiernhööksgymnasiet, att få extra träning, men naturligtvis är målet också att rekrytera nya spelare, säger Johan.

Pro Camp äger rum en helg per år och det är ungefär 100 spelare som anmäler sig årligen.

Betydelsefullt för Furudal
Att hockeyskolan och den övriga hockeyverksamheten betyder mycket för Furudal råder det ingen tvekan om. Det är också det vi hör när vi talar med bybor och andra som på olika sätt stöttar IFK Ore´s verksamhet.

Innan vi lämnar Furudal för den här gången ställer vi en sista fråga till Johan Kämpe:

– Har ni varit delaktiga i fostran av någon hockeystjärna? Till svar får vi att många av dagens elitseriespelare har deltagit i hockeyskolan genom åren, en av dessa är Mattias Ekholm, själv uppvuxen i Rättvik, idag känd som spelare i bland annat Tre Kronor, Mora, Brynäs och numera i Nashville Predators. Samma dag som vi är på besök ska Mattias Ekholm komma till hockeyskolan som den ”hemliga gästen” för att skriva autografer och svara på ungdomarnas frågor.

Text: Riesbeck Reklam Foto: Tobbe Lektell

Färjestadslegendaren Peter Nordström kör fysen en av veckorna på Hockeyskolan. Här är en intervju med Peter om hur veckan har varit och kommer att vara.

Det är din första sommar här i Furudal som fystränare, vad är ditt intryck av Furudal och Furudals Hockeyskola så här långt?
– Stor stor glädje från alla ledare och barn. Lite som man har förväntat sig. Det handlar om så mycket mer än hockey. Barnen har oerhört roligt här.

Du fystränare på hockeyskolan den här veckan. Hur har veckan varit så här långt?
– Jättebra, framförallt har vi jobbat med fokus och att bry sig omsig själv. Kroppskontroll har vi jobbat mycket med. Viktigt att alla fokuserar och försöker så dom får med sig något hem.

Vad lägger du mest energi på med killarna och tjejerna när det gäller fysen?
– Det behöver inte gå fort och behöver inte vara jobbigt. Du ska vara medveten om vad du gör och att du får något med dig hem. Jag är skollärare/tränare denna vecka.

Hur viktig är fysen för en hockeyspelare?
– A & O. Du ska naturligtvis ha skills på isen. Konditionen är oerhört viktig. Hockey idag har blivit mer en kondition och kordinationssport. Inte så mycket styrka.

Vad tycker du är viktigast för grabbarna och tjejerna när de kommer till Furudal på hockeyskola?
– Viktigast är att det har en jävla skönt leende och positivitet, så då kommer dom hem med ännu mer positivitet och ett ännu större leende.

Tills sist, vad hoppas du att killarna och tjejerna har lärt sig när dom lämnar Furudal?
– Verktygslådan måste vara stor för att bygga ett hus. Det är samma sak för en hockeyspelare. Allt i från beteende, laganda, is och fys. Det är ju vi ledares uppgift att ge spelarna en så stor verktygslåda som möjligt. Det handlar även om att slappna av. När man kliver på isen är det 100% fokus och då är det viktigt att vi kan slappna av och skratta innan man ger 100% på fysträningen också.

Text: Anton Forsell Foto: Tobbe Lektell

Peter Nordström