R E P O R T A G E

Humor och glädje
är stommen i musiken

Vi känner dem som Lohmann & Hagman, rättvikskillarna som slog igenom 2016 med den anrika Gärdebylåten i modern tappning och dessutom på rättviksmål. Uppföljaren lät inte vänta på sig och året efter kom nästa succé – Sniggô kôllor (Snygga tjejer).

Det har nu gått sex år sedan genombrottet och vi träffar Patric Hagman och Nils Lohmann hemma hos Nils. De är båda födda 1992, uppvuxna i Rättvik och har ett brinnande intresse för musik.

– Ja, jag har hållit på med musik i hela mitt liv. Min farfar Yngve var musiklärare här i kommunen och jobbade också på musikskolan som rektor i många år. Han har alltid varit min musikaliska förebild och ”musikguru”. Jag började med trumpet i ett storband och kan stolt säga att jag spelat på Dalhalla för familj och vänner. I årskurs tre började jag ta gitarrlektioner och vid 15 års ålder spelade jag i ett hårdrockband. Det var då vi behövde en trummis och i samband med det inte-grerades jag och Nils, säger Patric.

Nils musikintresse började även det i tidig ålder tack vare föräldrarna. Hans mamma Maud var yrkesviolinist så det blev natur-ligt med en tidig start inom musiken. Det började med piano som sedan lade grunden för trummor, gitarr och sång. Hela upp-växten tog han lektioner för piano och trummor och det fanns alltid ett stort intresse för gehörspel och framför allt eget skapande.

Åren gick och efter gymnasiet började Patric arbeta tillsammans med sin far i familjeföretaget Backa Snickeri och Timmerhus. Nu är han delägare och ser bland annat fram emot att bygga sig ett eget hus i byn. Nils flyttade till Uppsala efter gymnasiet för att plugga till byggnads-ingenjör.

– Ja, det stämmer. Jag studerade först tre år och efter det tog jag en Master i industriell ledning. Det blev totalt fem års studier vid Uppsala universitet. Det var också under den tiden som musikintresset och viljan att skapa musik växte sig allt starkare. Jag hann med att göra några gig i Uppsala innan jag valde att flytta hem igen 2020, säger Nils.

I samband med att Nils flyttade hem till Rättvik för musikstudier drog han också i gång sitt eget varumärke, Lohmann & Co. Detta skedde parallellt med att han började arbeta deltid på byggföretaget EdGyr där fokus i Nils roll ligger på kalkyler och inköp.

– Ja, Lohmann & Co sköter jag parallellt vid sidan av Lohmann & Hagman. Jag skriver och producerar eget material och Patric är såklart med och sjunger, säger Nils.

Dräkterna och rättviksmålet är en stor del av deras identitet
Lohmann & Hagman är Nils och Patrics gemensamma koncept och det som ligger till grund för deras framgångar. Det som sticker ut och som säkerligen lockar den breda publiken är att de alltid sjunger på rättviksmål.

– Det började med att vi ”skojpratade” rättviksmål som väldigt unga. Jag fick inte lära mig prata mål som barn men eftersom jag är väldigt språkintresserad har jag lärt mig mycket själv. Jag sitter och lyssnar på gamla inspelningar och har läst många ordböcker. Jag har också tagit hjälp av farfar som pratar rättviksmål, säger Patric.

– Jag fick med mig melodin och orden som barn men är självlärd. Det är en sak att prata men att sjunga på rättviksmål är något helt annat. Målet består mest av substantiv och då av ord som förknippas med jordbruksredskap med mera. Det finns inga direkta ord för känslor och kärlek så de uttrycken har vi tagit från det verkliga livet och konverterat med en touch av målet, där har pappa varit till stor hjälp med det grammatiska. Rättviksmålet bygger på en karaktäristisk melodi som är väldigt betydelsefull för att det ska bli riktigt. Det kan vara klurigt, men vi brukar få till det. I någon vers har vi nästan fått det att låta lite sensuellt och sexigt, säger Nils och skrattar.

30 miljoner streams på Spotify
Under pandemin har Nils och Patric lagt fokus på produktion och de släpper ofta nya låtar. Förr producerade man skivor men idag producerar och distribuerar artister och låtskrivare ofta själva sin musik genom huvudkanalen Spotify. Idag har Lohmann & Co och Lohmann & Hagman totalt 30 miljoner streams på Spotify vilket de tycker är väldigt roligt och motiverande. Naturligtvis gillar de också att spela för publik och ser fram emot kommande spelningar. Oavsett var i landet de spelar så har publiken ofta en sak gemensamt – de har på ett eller annat sätt en relation till Dalarna.

– Nu har vi en bra balans mellan pub-lika spelningar ibland och en effektiv produktion. Det finns en charm att spela för mindre sällskap i bystugor men naturligtvis är det häftigt att spela i större sammanhang. Den största spelningen vi har haft var i Olstorps Festplats utanför Skövde. När vi klev på scenen mottogs vi av 2 500 jublande besökare som kunde alla våra låtar utantill och sjöng med. Det var en häftig känsla, säger Patric.

När vi lämnar köksbordet i den fina ljusa lägenheten konstaterar vi att Nils och Patrics musicerande vilar på tre ben. Lohmann & Hagman som producerar musik på rättviksmål, Lohmann & Co som passar bäst i clubmiljö och sedan Patrics egna kommande låtar som han spelar akustiskt och med ett akustiskt sound.

– Det blir en bra blandning och det viktiga är att vi har kul på vägen! När man släpper musik handlar det om timing. Ta exempelvis låten ”Discoprins”. Den kom exakt rätt i tiden. Det gäller att ge publiken någonting de inte riktigt vet att de vill ha. Frågan är bara, vad är det, avslutar Nils.

”Rättvik ä bi int battör än soon”

(Rättvik, det blir inte bättre än så)

Nils Lohmann

Patric Hagman