Istrav på Siljan!

Siljansbygden betraktas av många som travsportens vagga och man började köra istrav i Rättvik redan 1919, samma år som Siljans Travsällskap bildades. I mars 2017 är det återigen dags för Istrav på Siljan.

Det arrangerades travtävlingar på Siljans is, mellan långbryggan och kyrkan, några gånger per år ända fram till 1955 då den nuvarande travbanan på Hedslund byggdes.

Rättviksborna har länge haft ett starkt intresse för travsport och det faller sig helt naturligt att det är i bildsköna Rättvik man nu väcker liv i en gammal tradition. Dalatravet står som ansvarig arrangör men har ett fint samarbete med Rättviks kommun som hjälper till med att skapa de bästa tänkbara förutsättningarna för en travbana på Siljan. Vintern har börjat lovande och nu är det många som håller tummarna för långvarig kyla och minusgrader. Lördagen den 4 mars 2017 är det återigen dags, då kommer du som besöker isen att få ta del av  både sulky- och slädlopp som avgörs utanför Långbryggan, ett festområde där det erbjuds fika och andra varma drycker samt något gott från grillarna. Med gemensamma krafter kommer man i Rättvik kunna erbjuda både aktiva och publik en riktigt häftig travsportsupplevelse där nutid möter dåtid.

2000 personer i snöyran
Senast det arrangerades istrav på Siljan var 2015 i samband med Skid-VM i Falun. Över 2000 personer trotsade snöyran och fick njuta av många spännande travlopp. Kajsa Frick bjöd på en uppskattad hemmaseger då hon vann före pappa Leif Witasp i slädduellen.

Eftersom istravet arrangerades samtidigt som Skid-VM i Falun och Camp Norway här i Rättvik fanns flera norska toppkuskar på plats och publiken fick även ta del av en härlig dubbelsulky-duell mellan Therese Borssén (före detta utförsåkare) och Anders Olsson (flerfaldig OS-medaljör i paralympiska spelen) i ett travrace. Ett race som en glad Therese Borssén vann tillsammans med Kajsa Frick.

Text: Ewa Nissas Foto: DalaTravet