Klassisk höjdpunkt och samhällsmotor

Classic Car Week arrangerades för första gången 1992, i år är det dags för 25-årsjubileum. Tiden går, men värdena består. Evenemanget saknar motstycke i Sverige och fungerar som ett driv- och smörjmedel för hela Rättviks kommun – året runt. Minst 100 miljoner kronor omsätter evenemanget årligen.

En av sommarens höjdpunkter inträffar som vanligt vecka 31, Sveriges största veteranfordonsvecka. Det är vid denna tid som motorintresserade från alla hörn vallfärdar till Rättvik för att träffa likasinnade, uppleva nostalgi och leva ut sina drömmar. Som vanligt bjuds det på ett digert program både dag- som kvällstid, det är högsta växeln som gäller kan man säga.

– Det är så roligt att vi behåller vår dragningskraft år efter år, säger Roland Pettersson, ordförande i Classic Car Week. Normalt får såna här evenemang en svacka efter ett antal år, men vi håller en hög nivå hela tiden.

Roland pratar om helheten, det digra programmet med något för alla smaker. Och där nöjesdelen blir spännande genom uppköpet av Rättviksparken, som är en samlingspunkt för underhållning med bra musik och artister.

”Det är väl ingen konst att arrangera CCW, det räcker med att komma i bil via Söderås och se solen gå ner över Siljan, sen är man såld”

– Vårt paket med nöje är viktigt. Nöjesdelen ingår också i de VIP-kort vi säljer och ger fri entré till de flesta av våra evenemang. Runt 800 till 1 000 VIP-kort säljer vi, det ger en bra plattform för att våga göra den här stora nöjessatsningen med dyra artistbokningar. Vi har nu också gjort stora investeringar för att kunna erbjuda våra gäster en bra service i parken. Får vi pengar över hoppas vi kunna fortsätta att utveckla och investera. Vi ser bland annat framför oss året-runt evenemang av nöjeskaraktär för den lokala befolkningen.

Goda krafter i samverkan
Roland pratar om de 250–300 funktionärerna och alla de ideella föreningar som är med och ser till att allt fungerar. Utan dessa hade inte evenemanget kunnat genomföras.

– Det är många som ställer upp. Pengarna som idrottsföreningarna tjänar spiller över positivt på deras verksamheter och skapar förutsättningar att bedriva bra aktiviteter och utbildning året runt. Det är stora pengar, miljonbelopp totalt, varje år. Det här gör att den lokala idrotten mår bra, skidåkningen, bandyn, slalomen, basebollklubben och så vidare. Även pensionärerna med sin bouleklubb är med. Vi ger tillbaka väldigt mycket till samhället och det känns bra.

En man från Gästrikland uttryckte sig så här för några år sedan: ”Det är väl ingen konst att arrangera CCW, det räcker med att komma i bil via Söderås och se solen gå ner över Siljan, sen är man såld”.

Att många har starka, positiva känslor för Rättvik står klart – och det tar sig olika uttryck. En del väljer till och med att flytta till kommunen.

– Minst 50 hus har sålts till människor kopplade till det här evenemanget, det är både fritidshus och fast boende. Siffran är antagligen högre, men det är svårt att ha koll på alla. Klart är att folk trivs i lag med oss och ser många fördelar med att rota sig i bygden.

En annan siffra det är svårt att mäta i exakthet är hur mycket som omsätts i bygden i samband med evenemanget. Siffran 100 miljoner kronor årligen är en försiktig siffra.

– Vi vet att många som trivs här på somrarna även gör ett stopp på sin resa till fjällen på vintern. De stannar i Rättvik för att äta och shoppa. Om jag är stolt? Det är klart att jag är.

Nu hoppas vi från arrangörshåll på en fantastisk jubileumsvecka. Låt oss göra nåt bra av den tillsammans.

Text: Johan Pellas  Foto: Classic Car Week

En stolt jubilar firar 25. ”Vi ska göra ett riktigt bra evenemang detta jubileumsår. Kom ihåg att uppträda nyktert och skötsamt och ta hand om varandra”, hälsar Roland Pettersson. Foto: Johan Pellas

Classic Car Week är ett evenemang som saknar motstycke i Sverige. Och värdena för Rättvik och bygden är stora. De flesta av alla besökare bor inom ett par mils radie från Rättvik.