Koppjärk – en vägledande spindel
i hälsonätet

Foto: Johan Pellas

Stötvågsbehandling sätts in vid exempelvis långvariga besvär från hälsporre, hälseneinflammation och tennisarmbåge. Foto: Koppjärk

Laserbehandling sätts in vid inflammations- och smärttillstånd, som seninflammationer, knäartros och löparknä. Foto: Koppjärk

Vad är en god hälsa värd? I Rättvik finns en spetsprodukt för dem som värdesätter det hållbara livet och personlig utveckling.
– Vi är en viktig mötesplats för både företagare och privatpersoner, säger Gusse Bjernulf, sjukgymnast på Koppjärk.

En kommun med framtidsambitioner måste förstås vara duktig på hälsa och friskvård. I Rättvik finns sedan 2002 en leverantör av tjänster som verkligen gör skillnad på området, ett företag som förstått värdet i att sätta vetenskap och människor i centrum – och når resultat med sitt arbete.

Vi befinner oss ett stenkast från simhallen och granne med bowlingen. Ljusa, luftiga, fräscha lokaler.  Här trivs både kunder och personal, det syns i ögonen, det känns i atmosfären. Koppjärk – som betyder spindel på Rättviksmål – har precis som namnet antyder olika verksamhetsben.

– I dagsläget har vi ett 20-tal avtal med företag i Rättvik, till detta ett antal utanför kommunens gränser. Det handlar om traditionell företagshälsovård, men också ett antal andra tjänster som både företag och privatpersoner utnyttjar. Det kan handla om sjukgymnastbedömningar inom ortopedi, neurologi, idrottsmedicin, arbetsfysiologi med mera. Det kan också vara fibromassage eller olika typer av hälso- och konditionstester. I grunden handlar allt om att utveckla det friska, vi ägnar oss inte åt sjukvårdande arbete.

Breddat koncept
Sedan ett par år har Koppjärks verksamhet utökats med ett nytt och välutrustat gym, en plats som många i närmiljön valt att träna på, i alla åldrar dessutom. Det var länge sedan gymmen dominerades av den gamla typen av ”kroppsbyggare” som jagade muskler. Istället är besökarna ”vem som helst”, som går till gymmet för att må bra och aktivera kroppen och träna på egna och avslappnade villkor.

– För den som vill erbjuder vi även personlig träning, säger Gusse. Vi har handplockat Emma Roos som personlig tränare då hon var kursbäst på Lillsveds Folkhögskola. Enbart de bästa är gott nog, det vill vi att folk ska märka överlag. Vi vill alltid ha vetenskap och beprövad erfarenhet på de tjänster och produkter vi erbjuder. Vi är idag nio anställda här. Vi har sagt att vår miljö är så viktig att vi prioriterat att ha en trivselvärdinna anställd på halvtid. På det sättet säkerställer vi att det alltid är fräscht, städat och inbjudande.

Ett mervärde är att det även finns externa hyresgäster i lokalerna, även dessa med en hälsoprofil. Hyresgästerna är Rättviks Laser- och Hudvårdsklinik samt ett företag som gör färg- och stilanalyser, make up- och skönhetsbehandlingar med mera. Huvudpersonen i det företaget heter Monica Larsson.

Gusse Bjernulf har inget emot att leva nära sina kunder. En börda kan man undra?

– Jag valde att flytta tillbaka till Rättvik för att jag tror på den här kommunen, jag tror på livsstilen vi kan erbjuda. Och finns det en roligare bransch att jobba i? Jag kan längta till jobbet, miljön och mina arbetskollegor. Det är en sanning och övertygelse jag bär med mig varje dag, att lyckan finns i att hjälpa människor till en bättre hälsa och livskvalitet.

Text: Johan Pellas