JAG MINNS SÅ VÄL första gången min svägerska skulle åka med oss i bilen från Blekinge till Rättvik. Min man har sin släkt i Mörrum. Hon klagade på att vägen var tråkig med alldeles för mycket skog. Hur kunde vi bo så långt norrut? När vi äntligen kom ut ur skogen, över kanten i Söderås, och hela Siljansbygden öppnade sig framför oss sa hon plötsligt, – Nu förstår jag varför ni bor här! Den känslan, precis den där lite hisnande känslan i magen och när det känns som att man kan fylla lungorna med ny, frisk luft. Precis den känslan önskar jag att alla våra besökare ska få!

UNDER GYMNASIETIDEN BÖRJADE jag sommarjobba på Turistbyrån i Rättvik och jag minns många besökare som pratade om hur vackert det var, och visst tyckte jag det också, men det var inte förrän jag flyttade härifrån som jag insåg hur vackert det verkligen är! Att arbeta med människors semester och få möjligheten att hjälpa till att ge besökare en unik upplevelse tyckte jag tidigt var fantastiskt roligt…och det gör jag fortfarande.

TURISTNÄRINGEN ÄR VIKTIG för oss som bor i Rättvik. Vi hade aldrig kunnat ha vårt fina utbud av butiker och restauranger om vi inte hade våra besökare. I Rättvik förstår vi det, vi har haft besökare i mer än 100 år. Dalarna är Sveriges 3:e största besöks län. Efter storstadsregionerna Stockholm och Göteborg har vi faktiskt flest gästnätter i landet. Vi är så starka tack vare att vi har både en sommarsäsong och en vintersäsong. 2013 omsatte besöksnäringen i Dalarna nära 6 miljarder kronor.

MEN JÄMFÖRT MED många andra regioner har vi få utländska besökare, vilket nu jag och mina kollegor försöker ändra på. Mitt arbete idag går ut på att försöka få fler utländska besökare till Dalarna, året runt. Vår utan konkurrens största internationella gästgrupp i Dalarna är Danska skidgäster medan det på sommaren är framförallt Norrmän, Holländare och Tyskar som besöker oss. Och arbetet går framåt. Sommaren 2014 ökade Dalarna procentuellt mest i hela Sverige. Både vad det gäller totala antal gästnätter, antal utländska gästnätter och total logiomsättning.

STÖRSTA ÖKNINGEN STOD våra Holländska gäster för, de ökade med 40% jämfört med sommaren 2013, och Dalarna är nu holländarnas resmål nr 1 i Sverige. Glädjande kan vi också se att även Norska och Tyska gästnätter ökar igen. Reseanledningarna, alltså varför man besöker oss, varierar beroende på varifrån gästen kommer. Styrkan hos oss är mångfalden! Naturen med berg, skogar och sjöar. Musiken, traditionerna, dräkterna och kulturen är levande och under försiktig utveckling.

EVENEMANG ÄR VIKTIGA reseanledningar, både för svenska och utländska besökare och i Rättvik är vi bra på evenemang. Allt ifrån idrottstävlingar, spelmansstämmor, Classic Car Week eller Dalhallakonserter.

MEN DET ALLRA, allra viktigaste är ändå vi. Vi som bor här! I Visit Swedens definition av en exportmogen destination kan man läsa att ”destinationen bör säkerställa delaktighet av lokalbefolkningen för ett gott värdskap”. Och det skapar vi tillsammans!

Elisabet Asp Christiansson
Arbetar med internationell försäljning på Region Dalarna