Vägra välja bort landsbygden!

AFTONBLADET ELLER EXPRESSEN? Hallon eller lakrits? Stad eller landsbygd? Varför måste vi alltid välja en sak? Är det inte snarare så att vi behöver ”både och”? I våra (storstadsbaserade) massmedier möts vi av budskapet att vi ska välja, som om det funnits ett tvång att göra det och en motsättning mellan att bo på landet eller i en stad. Men vi måste inte alls välja – gör ”både och” hävdar jag! Självklart ska vi ha ett utbyte.

JAG TROR ATT de flesta människor mår bra av en blandning av natur och urbana miljöer. Det är fullt tillåtet att bo i Rättvik och semestra i Tokyo (eller tvärtom), ha lägenhet i Stockholm och stuga i Bingsjö (eller tvärtom) alternativt bo i Furudal och gå på modemässa i Madrid (här tvingas jag meddela att motsatsen dröjer något).

SPENDERAR DU MYCKET tid i en stad tröttnar du efter ett tag på avgaser, höga ljudnivåer och smutsig snö och behöver andas ren luft, vila öronen och se vita vidder. Om du tillbringar mycket tid på landet vill du ibland åka till en plats där det finns fler människor. Utvecklar du en innovation eller vill studera något som inte finns precis där du bor behöver du antagligen flytta på dig ett tag. Det är väl inget konstigt med det?

PÅ SAMMA SÄTT som det finns överraskande gröna ytor bland asfalten dyker det upp avancerade fenomen i skogen. Kolla upp vad som händer lokalt inom musik, design eller mode! Jag lovar att du kommer att bli förvånad. Eller som en huvudstadsbaserad hockeymamma uttryckte det en kväll på Furudals turistbyrå i somras – ”Det här var otippat!”

DALFOLKET HAR RÖRT på sig och arbetsvandrat sedan urminnes tider. Tänk bara på hårkullorna från Våmhus som tog sig ända till Sankt Petersburg i slutet av 1700-talet för att sälja sina hårsmycken.

IDAG HAR VI DET, i teorin, lite lättare: Vi kopplar upp oss, jobbar på distans, telefonerar, postar paket, åker tåg, bil, buss och flyger. I alla fall gör vi det när allt fungerar och om vi får ha en fungerande infrastruktur i ”glesbygden”. Jag hoppas att Sveriges förtroendevalda och myndigheter låter oss arbeta konkurrensneutralt, på samma villkor som i tätorterna.

I RÄTTVIKS KOMMUN finns det många intressanta exempel på människor som gör ”både och”. Människor som kombinerar olika projekt och livsmiljöer. Vi blandar och ger, bor och arbetar på flera platser, reser, jobbar med egna uppdrag och som anställda, har kunder och leverantörer på olika ställen, utvecklar affärsidéer, tar ledigt när det går – ja vi är helt enkelt kreativa kullor och karlar!

Gunilla Jacobsson
Egen företagare och bor i Furudal. Född och uppvuxen i Ore i norra delen av Rättviks kommun och har bott i Stockholm, Göteborg och Madrid.