Upptäckarnas Rättvik

NU VILL JAG DELA med mig av vår familjs upptäckt. Möjligheten att inte bara se och uppleva Rättvik under en kort tid av semestern. Utan även, stanna till, stanna upp, stanna kvar, precis som vi själva gjorde den där dagen då vi bestämde oss för att bli en del av alla möjligheter. Eller som en av våra vänner, en inbiten stockholmare, uttryckte det när han hälsade på, – Det här är ju ”banne mig” det man kallar livskvalité.

FÖR MIG OCH MIN FAMILJ blev Rättvik rätt från start. När vi väl bestämt oss så föll alla pusselbitarna på plats. Boendet, jobben, förskolan, skolan, fritidslivet och sen de nya vännerna. Allt blev en ny upptäcktsresa, mycket bättre än vi någonsin hade kunnat hoppas. Vi var ju lite bortskämda på grund av våra tidigare upplevelser. Hemflyttade som vi var efter sex år utomlands med arbete vid soliga semesterorter, snörika alper och pulserande storstäder så var våra förväntningar och förhoppningar kanske lite svåra att nå.

I BÖRJAN PÅ 90-TALET hade vi dessutom landat på ytterligare en fantastisk plats i vårt avlånga Sverige. Vi bodde då i det lummiga och sjönära Sörmland, ute på en halvö mitt i Hjälmaren med mäktiga ekskogar, härliga stränder och underbar natur. Jag minns att ”flyttgubbarna” sa allvarligt till oss – Hur kan ni flytta härifrån? Ni kan inte vara riktigt kloka! Men jag minns också att de sa när de lämnade av hela flyttlasset uppe vid vårt nya hem i Söderås – Nu förstår vi. Det här är ju ännu bättre. Vilken vy! Vilken plats!

I MER ÄN TVÅ ÅRTIONDEN har vi fått njuta av utsikten över Siljan. Vi har fått se de svenska årstiderna komma och gå och med dem göra alla nya spännande aktiviteter som fått oss att må så gott. Här har vi haft helt otroliga vinterupplevelser. På tur med långfärdsskridskor över spegelblank is, på längdskidor till snöklädda fäbodar, med slalomskidor utför skidbacken ner mot Siljan och med pimpelspön på isfiske ute på sjöarna runt om Rättvik. Svårslaget även bland de bästa av besöksmål. För det är ju så mycket som lockar i Rättvik. På sommaren kommer världsartisterna till fantastiska Dalhalla och man behöver aldrig åka långt för att få både spännande kulturutbud eller nya aktiviteter. För vid stranden hittar vi idag kitesurfare och vid vår nya ramp finns många tillresta skateboardåkare. Lägger man sen till alla möjliga aktiviteter genom vårt inspirerande föreningsliv med allt från ridning, golf, orientering till alla andra naturupplevelser så finns det så mycket att se, göra och upptäcka här.

RUNT OM I RÄTTVIK möts vi nu dagligen av nya nyfikna ögon från dem som kommit från krig och oroligheter. När barnen med lånade skridskor tar sina första skär på isen eller susar fram på kanske sin första cykel så ser man att leken och upptäckarkänslan kan skapa både ny livsglädje och verklig framtidstro. Kanske även de ser möjligheten till en ny hemort, lika välkomnande som den vår familj fick uppleva när vi kom nyanlända till Siljansbygden.

VÅRA BARN ÄR nu vuxna och har precis som så många andra ungdomar flyttat iväg för att studera och prova på nya arbeten. De pratar dock alltid gott om sin uppväxtort, bär stolt sin Rättviksdräkt under högtiderna och återvänder alltid med glädje och tacksamhet hemåt igen. Kanske någon gång för gott. Ja, för detta är ju nu vår hemort. Det är här vi slagit ner bopålarna och det är vid Siljan och Dalarna vi känner oss hemma.

I KOMMUNEN RÄTTVIK har vi dessutom fått så mycket mer att vara positiva över. Omtyckta moderna skolor där eleverna trivs och gör bra ifrån sig och ett av landets mest uppskattade företagsklimat för alla oss småföretagare. Vem tror väl det när man med bil, buss eller tåg åker förbi en av landets vackraste platser. För som så vi ofta säger i vår familj – Heja fantastiska Rättvik!

Hans From
Egen företagare och även projektanställd på Region Dalarna.