MÅNGA LIGGER NOG fortfarande och sover när jag rullar in på Rättvikstravets stallbacke. Klockan brukar vara runt halv sju när jag kliver in genom stalldörrarna. Alltid jag möts av glada tillrop och förväntansfulla blickar. Det är då jag, som så ofta, tänker på hur lyckligt lottad jag är. Som får arbeta med det jag älskar mest. Hästar och trav.

TRAVET ÄR FÖR MIG så mycket mer än att få stå i vinnarcirkeln efter en seger. Jag har levt med travsporten i hela mitt liv eftersom både min pappa Leif Witasp och morbror Jim Frick är och har varit travtränare. Jag startade min kuskkarriär i tidig ålder och tävlade i ponnytrav med mina gotlandsruss Petrus V och Ganne. Sedan var det naturligt att ta steget och börja köra stora hästar och jag vann faktiskt det första riktiga travloppet jag körde. Det var på min 18-årsdag med hästen Jenny Bar. Efter det har det blivit många ytterligare vinster och ja, suget efter segerns sötma avtar nog aldrig.

DET ÄR DOCK inte bara vinster och framgångar som gör det här jobbet så speciellt. Jag njuter lika mycket av att köra en träningsrunda med någon av mina 50 hästar som finns på träningslistan. Naturen runt travbanan med de oändligt långa träningsslingorna är verkligen sensationell och det märks verkligen på hästarna att de trivs i den här miljön. Förutom att Rättvik är en av landets finaste och mysigaste travbanor så är även den omkringliggande naturen helt underbar.

RÄTTVIK HAR JU en väldigt stark travkultur och det finns väl ingen häromkring som inte vet vem Ego Boy var. Den amatörtränade hästen som satte Rättvik på travkartan när han sensationellt vann Elitloppet 1973. Jag var inte ens född när Ingemar Olofsson slog storfavoriten Flower Child i skiljeheat men har fått höra många berättelser om den fantastiska händelsen. Massor av dalmasar hade rest ner till Solvalla för att heja fram Ego Boy och efter loppet skanderade publiken ”Oj oj oj Ego Boy” över publikplatserna.

EGO BOY BLEV en otroligt folkkär häst och ligger begravd i vinnarcirkeln här på Rättvikstravet. Varje år hyllas han genom storloppet ”Ego Boys Minne” och det går av stapeln under vår V75-dag i månadsskiftet juli/augusti. Det är även, sedan ett par år tillbaka, finalen för Sommartravet som är en travturné som gästar olika V75-dagar under sommaren. De kör alltså finaldagen och avslutningen här i Rättvik varje år och det är en riktig folkfest med de bästa hästarna och kuskarna på plats och mycket aktiviteter både för vuxna och barn. En riktig familjefest med andra ord!

DET ÄR OCKSÅ något som jag tycker är så fantastiskt med Rättvik. Att det finns så mycket aktiviteter för alla åldrar. Allt från simbassäng till slalombacke och alltihop omgivet av vår fantastiska natur.

© Foto-Mike

Kajsa Frick
Travkusk och proffstränare