”VET NI OM att ni bor på en av de vackraste platserna i Sverige. Tänker ni på det? Ni har väl inte blivit hemmablinda?” När min nu 90-åriga mor gästar oss påminner hon oss om detta flera gånger om dagen. Det gör inget, det blir inte tjatigt, för det är precis så. Underbart vackert! De blånande bergen. Solnedgång. Moln och skiftningar över Siljan. Någon har sagt att vi vilar bäst, när vi har utsikt mot vidderna, mot horisonten.

MEN, INGEN KAN leva på en utsikt. Själv kom jag till Rättvik och Stiftsgården som präst för 14 år sedan. Vi flyttade hela familjen och min fru fick jobb på Rättviks vårdcentral. För oss blev livet på många sätt enklare. Vi fick nära till skolor och arbete. På samhället fanns de butiker vi behövde. Närhet och personlig service är mycket värt. Stiftsgårdens välkomnande miljö med grannar och grannbarn, goda medarbetare gjorde det lätt för oss alla att trivas.

SNART MÄRKTE VI att Rättvik inte bara var vackert, här fanns bra skolor för våra barn och meningsfullt arbete. Det är också en plats där människor samarbetar mer än vad vi var vana vid. Kanske är det denna samverkan – som bygger på frivillighet, engagemang och gott arbete – som är anledningen till att Rättvik kan visa upp flera stora evenemang som man inte ser på så många andra mindre orter.  Jag tänker på Rättviks marknad, Musik vid Siljan, Classic Car Week och Camp Norway i Rättvik i samband med skid-VM i Falun. Kan det vara så att god samverkan på en liten ort gör beslutsvägarna kortare?

I VINTRAS KUNDE vi återigen öppna delar av det härliga skidspåret som startar vid toppen av slalombacken. Visionen är 50 km sammanhängande preparerade skidspår i Rättvik. Med ett fortsatt gott samarbete är det möjligt. Skidåkning, löpning eller cykling i den omväxlande Rättviksterrängen, med en puls kring 150, är min passion, den ger återhämtning, re-kreation.

MITT ARBETE PÅ STIFTSGÅRDEN ger motivation och livsglädje. Vi lever en god tradition. Svenska kyrkans kurs-, konferens- och lägergård i Rättvik firar i år 73 år. Här möts idag lunchgäster och konferensdeltagare, Dalhallagäster och deltagare i kyrkliga utbildningar, ungdomsgrupper och hotellgäster. Vårt motto är ”Mötesplats till glädje”. Sommaren är Stiftsgårdens mest intensiva period. Vi tar emot 100 konfirmander varje sommar, som faktiskt också 2015 står i kö för att komma till oss. Ungdomar som vi får se växa och djupna i sin inställning till liv och tro. Det blir många möten. Stillhet och vila har sin plats, liksom diskodunk och fotbollsvrål. Livet sjuder på Stiftsgården. Vi vill leva i en mångfald av livsyttringar.

JA, RÄTTVIK OCH STIFTSGÅRDEN har hitintills gett oss 14 härliga år. 14 år är en lång tid, det gick inte att förutse att vi skulle trivas så bra och stanna så länge, när vi kom hit i juli 2001. Men när man tillsammans med många goda människor får se växt och utveckling, stannar man gärna. Jag bor ju dessutom på ”en av Sveriges vackraste platser”. Och jag har inte blivit hemmablind.

Nils Åberg
Föreståndare, Stiftsgården Rättvik