VÅRT FANTASTISKA LÄN DALARNA står i sommarskrud. Vi har väl alla längtat efter ljuset, värmen och solen. Det är nästan så det går att känna hur pulsen ökar inför varje sommar – allt som ska göras och upplevas.

SKOLAVSLUTNINGAR HAR AVLÖST VARANDRA, studenterna tar sina första steg ut i vuxenlivet, barn går på kollo, fotbollsläger, simskola eller andra aktiviteter som många kommuner och ideella organisationer erbjuder, vilket gör att så många som möjligt kan vara med.

INFÖR VARJE SOMMAR tänker jag tillbaka på mitt sommarlov i Östergötland. Barfota, bad i Mörtgöla, plocka smultron på grässtrå, fiska eller när pappa kom hem med morgonens fångst i näten. Nystekt abborre… smaskens!

SOMMARÄNG, BLOMMOR OCH RÖDMYROR. Vistelsen på släktens bondgård med kor, hästar, grisar och höns. Veckans höjdpunkt – Åsa Nisse-film på Kvarntorps Tältbio. Riktig nostalgi alltså. 

MEN DET HAR också till delar präglat mig som människa. Jag älskar att gå i skog och mark plocka bär och svamp. Eller att sitta på en sten i skogen och bara vara. Fiskar också men utan mask så jag slipper få fisk. Jag tänker ofta. Hur kan dagens barn och unga få chansen att uppleva denna frihet som jag fick och hur viktigt det är att berätta sin historia för kommande generation.

IBLAND BLIR VI lite historielösa, tar för givet att det vi har kommer alltid att finnas. Vi behöver påminna oss om att vi bor ett öppet, jämställt och demokratiskt samhälle. Som står upp för alla människors lika värde. Vi kan verka olika men vi är ganska lika. Vi har alla våra drömmar om vår framtid. Att vi ser dom möjligheter som finns runt oss i vardagen. Ibland tar vi små steg, ibland stora men det viktiga är att få rätt förutsättningar och få gå i sin egen takt. 

DALARNA HAR SÅ MYCKET och erbjuder så många möjligheter. Både att uppleva men också att hämta energi och lugn ifrån.

VID VARJE NEDSLAG jag gör i länets orter eller kommuner lär jag mig något nytt om vårt läns rika kulturarv, om musikens betydelse, om skogen och jordbruket. Vattnet som källa till mat och energi och framväxt av industrier. Jakten, fisket, hantverken och skinnets värde. Fjällvärldens alla möjligheter. Och självklart företagandet och föreningslivet.

OCH DET BÄSTA av allt – alla otroliga människor som lever, bor och verkar här. Som varit nav och utvecklat länet till det vi har idag, en utveckling som inte avstannar utan ständigt pågår.

VI HAR EN STARK besöksnäring i länet men jag skulle önska att vi själva turistar mer i vårt eget län och utforskar det vi har runt knuten. 

OCH VARFÖR INTE börja i Rättvik? 

SÄTT DIG PÅ LÅNGBRYGGAN med en glass, titta ut över Siljan och spana in Rättviks Kyrka. Där finns Vasamonumentet till minne av de Rättviksbor som hjälpte Gustav Vasa år 1520. Eller varför inte en promenad till Bandyhallen – länets ända inomhushall och den största träbyggnaden. Fortsätt till Enåns naturreservat med en vacker dalgång, vatten och en springbrunn som fortfarande efter 150 år sprutar vatten. Hela området är ett fantastiskt friluftsområde.

GAMMELGÅRDEN, FÄBODLIVET, riksspelmännen, Bingsjöstämman, Vidablick och folkdräkterna – detta otroliga hantverk. Och glöm inte att fika på Fricks.

DET FINNS SÅ MYCKET mer att upptäcka och det är din egen nyfikenhet som avgör vad du kommer att få uppleva denna sommar. 

ÖNSKAR ER ALLA en fin sommar.

Ylva Thörn
Landshövding i Dalarnas län