Livskvalitén fick avgöra

En bra mix mellan arbete och fritid. Gustaf Gräsberg trivs med livet i Furudal.

Efter många år på bortaplan vände han hemåt. Idag bor han där han trivs bäst – i Furudal, nära det som är viktigast.
– Jag har ett bra jobb och har nära till mina intressen, säger Gustaf Gräsberg.

Karriären förde honom till städer som Stockholm, Örebro, Karlskoga och Halmstad, ja han var till och med tingad av en NHL-klubb i USA och reste till Nashville ett par gånger för träningscamper. Hockeyn var länge hans allt, innan andra värden kom in i livet.

Nu är det lite ”back to basic” för Gustaf, som sen några år har återvänt till Furudal och lever det liv som han helst av allt vill.

– Jag har hela tiden sagt att när det tar slut med hockeyn ska jag flytta hem. Jag gillar när det är lite lugnare och livet är enkelt, utan krångel, bilköer och så vidare. Och det är i Furudal jag kommer nära mina största intressen, som fisket och jakten.

På husfabriken i Furudal råder en skön gemenskap, det är högt i tak – i dubbel bemärkelse. Alla synes veta exakt vad som ska göras och flinka händer jobbar tillsammans med ett flertal mer eller mindre avancerade maskiner.

31-årige Gustaf står vid husfabrikens smarta och flexibla line som hanterar flera olika moment i tillverkningen av väggelement. Vid den första stationen slås stommarna ihop och isoleras på en och samma gång. Vid nästa station sätts vindpappen och reglarna på.

– Och här borta sätter vi på panel, salning och foder samt gör klart utvändigt.

Inom en vecka ska just det här väggelementet – tillsammans med husets alla andra delar – bli ett nytt hem för en familj i södra Dalarna.

– Hedlunds är en bra och stabil arbetsgivare, det funkar jättebra. Det känns lite som om vi är på gång som företag, vi har sålt en hel del hus. Nu ska vi bara hinna med och bygga!

Apropå familj. Gustafs sambo är också en så kallad återvändare.

– Ja, jag träffade en tjej här när jag flyttade hem, hon har gjort precis som jag, återvänt hem. Hon kom från Frankrike där hon varit au pair.

Parallellt med det vanliga jobbet har Gustaf förkovrat sig och utbildats till deltidsbrandman.

– Var tredje vecka har jag jour på brandkåren. Vi täcker upp för varandra om nånting händer, det fungerar jättebra. Det finns ett behov av fler deltidsbrandmän i Furudal.

”Man har det man behöver i Furudal”

Gustaf står på stadiga ben i livet och säger med lika stadig blick:

– Jag kan varmt rekommendera det här livet. Har man starka intressen finns det mycket aktivt att göra på fritiden. Jag gillar att jaga och fiska, men skogen kan också användas till cykling, löpning eller vanliga friluftsaktiviteter. Man har det man behöver i Furudal. Om jag ska engagera mig inom hockeyn här i Furudal? Jodå, det kommer nog det också, just nu har jag bara så fullt upp med mina andra intressen.

Text och foto: Johan Pellas