Med närhet till det mesta

Anna Bruselius är ursprungligen från Mora men efter lärarstudier i Falun flyttade hon 1997 till Nynäshamn där hon fick sitt första lärarjobb. I Nynäshamn träffade hon slöjdläraren Marcus Andersson från Västerås. Tycke uppstod och sedan dess är de ett par.

Anna och Marcus arbetade i Nynäshamn i fyra år innan de bestämde sig för att flytta till Dalarna. Tanken var att de skulle bosätta sig i Mora men när Marcus fick arbete i Falun kändes Rättvik som ett bättre och framför allt närmare alternativ. De hittade en fin lägenhet som de flyttade in i men redan efter sex månader köpte de huset på Nyheden, ett av Rättviks mest populära villaområden. Nu har de bott i huset i drygt 20 år och det är också här de båda barnen Linnea och William vuxit upp.

– Ja, vi trivs jättebra här på Hjort Anders väg. Huset ligger väldigt centralt så vi kan gå eller cykla till det mesta. Vi har lika nära till centrum med alla affärer och restauranger som exempelvis till friluftsområdet IK Jarl och Rättvik Arena, säger Marcus.

Anna håller med och berättar om när barnen var små.

– Vårt hus ligger precis bredvid Nyhedsskolan där barnen gick de första åren. De kunde gå till skolan på bara några minuter och de hade lika nära till sina handbolls- och fotbollsträningar. Våra barn har alltid varit aktiva i olika föreningar och jag tänker tillbaka på den tiden med stor glädje. Det var en rolig tid och vi var många föräldrar som hjälptes åt med alla kringaktiviteter och annat som skulle skötas runt lagen. Linnea spelade dessutom fiol i Vikarbyns Lilla Spelmanslag. Förutom många timmars träning blev det också flera spelningar runt om i Sverige men även resor både till USA, Irland och Island.   

Ny fas i livet
Nu är barnen vuxna och Marcus och Anna planerar för sitt ”nya liv” – ett liv på tu man hand. Linnea som hunnit bli 22 år gammal har redan flyttat hemifrån. Hon studerar just nu Sports and eventmanagement på ett universitet i Berlin. William har fyllt 19 år och har precis tagit studenten efter tre års studier på Stiernhöökgymnasiet. För honom blir det nu några veckors sommarjobb på Hotell Lerdalshöjden innan det är dags att göra lumpen på Livgardet, Kungsängen.

– Ja, det kommer bli tomt här hemma men det finns mycket vi vill göra. Närmast ska vi fortsätta med vårt stående projekt, det vill säga husrenoveringen, säger Marcus.

Marcus och Anna har renoverat huset i olika omgångar. Huset som byggdes 1953, bestod från början av tre lägenheter och var i stort behov av renovering.

– Det stämmer, vi har renoverat från dag ett. Nu senast gjorde vi om hela köket så det finns gott om plats för vårt stora intresse som är matlagning i alla dess former. Vi umgås gärna med vår familj och goda vänner och nu räcker utrymmet till för alla, säger Anna.

Efterhand som barnen flyttat ut har även nya ytor skapats. Just nu inreder de ett vinrum i källaren.

– Ja, det är ett spännande projekt. Just nu håller jag på med en vinkyl av ett lite större format. Jag kan inte så mycket om vin men jag tycker det är kul och vill lära mig mer. Det skulle vara roligt att lära känna några likasinnade som skulle vilja prova viner någon gång i kvartalet, säger Marcus.

Tid för träning och nya idéer
Idag är Marcus yrkeslärare på Leksands-gymnasiums Finsnickeriutbildning och Anna arbetar som 1–7 lärare på Noretskolan i Mora.

– Ja, jag har jobbat där i 21 år nu vilket borde innebära att jag trivs, säger Anna och skrattar.

Vid sidan av arbete och renovering ägnar Anna och Marcus mycket tid till träning i olika former. Anna tränar på gym och går gärna långa promenader i skog och mark. Förutom att köra Mountainbike, är Marcus engagerad i Rättviks badmintonklubb som nu har funnits i 30 år.

– Ja, vi är sex medlemmar i klubben, säger Marcus. Vi är ett ”järngäng” som spelar två gånger i veckan. Vi blir äldre och äldre men har så himla kul.

Det gemensamma intresset är annars att spela paddel och det är även inom den sporten som Marcus startat ett eget företag – Platinum Sports Sweden.

– Jag har startat företaget tillsammans med min svåger. Det började med att vi var några stycken som skulle spela en paddelturnering. Vi började leta efter en app där vi enkelt skulle kunna lägga in antalet spelare, se vem som skulle spela mot vem och ett poängsystem, men vi fann inte det vi sökte. Nu har vi skapat appen Platinum Paddel och den kommer att släppas inom kort. Det har varit en både lärorik och spännande process så det ska bli intressant att se hur stor efterfrågan blir, säger Marcus.

När vi lämnar familjen Andersson Bruselius skiner solen och sommaren är på ingång. De ser fram emot att tillbringa dagarna i trädgården och på sin stora altan. Med största sannolikhet kommer de många vännerna att hälsa på även i år.

– Ja så är det, många av våra vänner har upptäckt Rättvik sedan vi flyttade hit. Här finns det massor att göra på sommaren och vi har dessutom hög kvalitet på våra restauranger. Det är underbart att kunna välja allt från superlyxiga pizzor till gourmetmat och allt där emellan. Vi trivs helt enkelt med att ”bara vara hemma”, avslutar Anna.

Marcus vill lära sig mer om vin och då kommer boken ”Stora vinskolan” väl till pass.