Nära till det mesta

Foto: Patrick Hedman

Foto: Magnus Andersson

Knappast någonstans i Dalarna, om ens i landet, erbjuds möjligheter inom gångavstånd till så många olika fritids- och friluftsaktiviteter!

Inom Rättviks tätort finns en uppsjö av anläggningar/verksamheter för utövande av diverse fritidsaktiviteter både sommar och vinter. Hur många kommuner kan på gångavstånd erbjuda allt från vinteraktiviteter i form av till exempel alpin skidåkning i Rättviks slalombacke, längdskidåkning på Tolvåsspåret och skridskoåkning på Siljan och sedan ha tillgång till sommaraktiviteter i mängd som till exempel ”playa” för bad i Siljan, inomhusbad vid Enåbadet, 18-håls golfbana, kanotpaddling i Enån, segling på Siljan med mera.

Det spelar alltså ingen roll om det är sommar eller vinter. Det mesta finns i centrala Rättvik.

Vi rättviksbor är kanske inte riktigt medvetna om hur väl förspänt vi har det med alla dessa aktivitetsmöjligheter. För våra besökare måste det vara fantastiskt när de upptäcker möjligheter som finns här!

”Rättvik är ett unikum när det gäller närhet till olika fritids- och friluftsaktiviteter”

Jarlområdet är en pärla för alla som joggar, promenerar/vandrar, cyklar mountainbike och åker längdskidor (konstsnöspår). När nu dessutom stora delar av Jarlområdet inom en nära framtid kommer att bli naturreservat är framtiden för området tryggat i många år framöver.

I direkt anslutning till Jarlområdet finns också Hedslunds IP med inomhushall för bandy, konstgräsplan, gräsplan och hockeyplan med naturis. Här finns också basebollplan och lite längre bort ridhus, stall och travbana samt stort ridhus/körhus vid Stiernhööksgymnasiet. Inom ett par år kommer näridrottplatsen Prästkogsvallen att vara klar med konstgräs och rakbanor för friidrott. 10 minuter bort med bil finns Rättviks gokartbana, Råbergets skjutbanor, Kopparrännsspåret 18 km och Rättvik Boda MK:s motorstadion med crossbana.

I Furudal finns kommunens ishall, där IFK Ore varje sommar anordnar en av Sveriges största och populäraste hockeyskolor.

Vandringsleder i form av till exempel Siljansleden, fäbodstigar och nya kortare dagstursleder finns, liksom cykelleder och MTB-leder. Att nyttja dessa leder ger möjlighet att uppleva Rättviks natur, som även den genom bland annat det berömda meteoritnedslaget för 377 miljoner år sedan är unik.

Text: Lars Björklund