Nybyggarna i Näset

Mireille och Willem lämnade Holland och fann en ny mening i livet. Nu välkomnar de gäster från hela världen till sin dalagård i Näset utanför Furudal.
– Vi ville göra något mer med våra liv, se våra barn växa upp, göra roliga saker. Dessutom är det underbart att få driva ett företag efter våra egna mål och drömmar.

Livet kostar. Livet belönar. Det är många som drömmer, det är färre som vågar ta klivet. För bara några år sedan levde Mireille, Willem och deras två barn, tolv och åtta år, ett ”vanligt holländskt liv” utanför Utrecht. Idag är de en del av både Furudal och den lokala besöksnäringen, med ambitioner att bli en motor för turismen i bygden. Och visst är det sköna kontraster: Under alla år i Holland fick de besöka en inhägnad park om de ville uppleva natur. Idag bor de närmaste granne med den djupa skogen.

Näsets Marcusgård, det är så platsen heter. Geografiskt hittar man den några kilometer norr om Furudal, i nordligaste delarna av Rättvik. Två färger anger tonen i den lilla byn med några få bofasta invånare. Det gröna fångas upp i all skog och växtlighet, det röda genom färgen på flertalet hus och byggnader. Det är en by som man inte passerar – det är en plats man har ett ärende till. Och många är de gäster som hittat hit, och uppskattat stillheten och ”landat själsligt”, samtidigt som de haft en bra bas för olika aktiviteter och äventyr.

Själva gården går det att berätta mycket om. Den uppfördes en gång av Marcus Eriksson, en bonde med mycket energi som älskade att bryta ny mark. Det är detta arv som Mireille van Ruiven och Willem Terstegen nu för vidare.

– När vi kom hit blev vi så inspirerade av allt, säger Willem, inte minst historien om Marcus Eriksson. Av detta har vi nu skapat en mix av det bästa, det vill säga ett bra, modernt boende i en naturskön omgivning fylld med historia.

Vi kliver in i den gamla höladan och fähuset som varsamt renoverats. Det är stilrent med moderna inslag i de olika lägenheterna, samtidigt som den gamla charmen finns kvar. Här och var överraskar värdparet med att integrera detaljer i orange, ett färgval som osökt för tankarna till hemlandet Holland.

– Fast vi tänkte nog mest att färgen gav en bra kontrast till övrig inredning, säger Mireille.

Bra standard och kvalité
I skrivande stund finns två rymliga semesterlägenheter som kan ta totalt 20 personer.

– Gästerna hittar oss via olika bokningssajter, och de kommer från stora delar av världen. Nyligen hade vi gäster från Turkiet här i två veckor. Tidigare har vi haft besök från bland annat Nya Zeeland, USA, Kina, Österrike och Tyskland. 40 procent av våra gäster kommer från utlandet.

”Tillsammans kan vi utveckla Furudal och bygden, vi blir starkare då”

– Vi har spännande utvecklingsplaner också, avslöjar Mireille och visar platsen, en gammal maskinbod, som är på väg att göras om till en plats för matgäster. Öppningen sker i juli är planen.

– Vi tror att alla föräldrar på Furudals hockeyskola kommer att gilla att vi öppnar en enklare restaurang, även Furudalsborna är välkomna. Att komma bort lite, äta god mat och lyssna på musik. Vi kommer att ha 20–25 matplatser där man får boka bord i förväg. Vi kör redan nu catering från två närliggande aktörer. De delar våra värderingar med lokalproducerade råvaror på tallriken. Vi har bland annat ett jättebra samarbete med Solgårdskrogen i Nittsjö. Då vet vi att vi får kvalité, det är viktigt för oss.

– Och här uppe på vinden vill vi göra om, flikar Willem in, för att kunna ha möten, konferenser och bröllop.

Mireille och Willem är lugna och trygga i sina personligheter. De uttrycker tacksamhet över att få ”börja om”, att hitta nya vägar i sina liv, bortom alla restimmar och kontorstid som var deras vardag i Holland.

– Man kan säga att vi kan använda allt vi gjorde i våra tidigare liv och applicera det på utveckling av det här nya, säger Mireille, som är en driven projektledare efter sina yrkesår i Holland.

– Allt började egentligen med mig och mina resor till jobbet, säger Willem och berättar om upp till två timmar i bil för att ta sig till jobbet – enkel väg. Efter tolv år så tröttnade han, trots ett bra jobb inom IT-sektorn.

– Det kändes som om vi behövde hitta en lösning för att få mer tid med barnen och kunna göra roliga saker som familj. Nu är det fantastiskt att vara här och se hur både familj och företag utvecklas.

Kompassen ställdes mot Sverige.
– Vi kunde ha hamnat i Vemdalen i Härjedalen, säger Mireille. Men vi är glada över att det blev Furudal. Att det fanns en bra skola här var viktigt, vi gjorde lite research innan. Jag tror att det är unikt att en sån här by kan ha en skola för hela grundskolan, upp till nian. Det finns dessutom en väldigt stor erfarenhet att jobba med utländska barn. Våra barn hade det lite svårt med språket i början, men det löste sig snabbt. På fritiden är båda aktiva i simning och tränar aktivt nere i Rättvik. Bland annat står Vansbrosimningen på programmet. Att hålla på med olika aktiviteter är bra. Det är viktigt för självförtroendet och är en väg in i samhället.

De hyllar Furudal för sina vackra miljöer, alla skatter som går att finna i skogen, servicen på byn i form av en bra mataffär, bageri och konditori.

– Vi tror mycket på samarbeten, att skapa utveckling den vägen, säger Willem. När våra gäster vill ha matsäck till sina utflykter så samarbetar vi därför med Snitths hantverksbageri som bara ligger ett par kilometer bort. Vi vill engagera byn och bidra till att saker utvecklas.

Sommaren 2017 känns lite speciell
– Det blir vår tredje sommar här och vår verksamhet utvecklas hela tiden, säger Mireille. Vi är så tacksamma för alla nöjda gäster. Och det är fantastiskt att få bestämma över vår tid själva, att förverkliga idéer och drömmar. Det känns inte som att jobba. Det är lite som om vi själva är ute på en resa, det är så roligt.

– Och det är underbart att kunna vara ute, tillägger Willem. I Holland är det mest parker. Här kan vi vandra i timmar och gå i vilken riktning vi vill, plocka svamp och bär. På vintrarna åker vi gärna skidor. Vi har släktingar som var lite oroliga för oss när vi skulle flytta. De har ändrat uppfattning efter att de hälsat på oss. De förstår nu, naturen, så mycket lugn och ro.

Mireille och Willem har skapat en plats som de själv vill besöka.

– Det är så här vi skulle vilja ha det på vår semester.

Text: Johan Pellas

Näsets Marcusgård kombinerar historia och natur med modern bekvämlighet och hög kvalitet. ”Vi vill att våra gäster ska känna sig hemma, kunna slappna av och bli inspirerade”.