Nytt bageri och café i Furudal

Det har jäst i många år nu, drömmen om att få baka och driva något eget. Surdegsbakning är en specialitet som återfinns i det nya bageriet med café i Furudal.

Processen pågick i två och ett halvt år. Nu är Kärsti Hård och hennes man Per en del av Furudals utveckling. ”Vi var ute efter det enkla”, säger Kärsti, som i många år förkovrat sig inom bagerikonsten, parallellt med det vanliga jobbet på SAS, Arlanda.

Nu öppnar Snitths Hantverksbageri, en härlig mix av bageri och café, mitt i lilla charmiga Furudal.
– Vi ville göra något annat i våra liv, säger Kärsti Hård, som tillsammans med sin man Per lämnat Sigtuna för att förverkliga sig själva och knyta band med en intressant historia.

Om du kommer söderifrån, åk in mot centrum av Furudal. Åk över bron där du har Oresjön till höger och Skattungsjön till vänster, passera mataffären och turistbyrån, och sväng sen direkt vänster. Ett par hundra meter längre fram, precis innan järnvägsspåren, hittar du en ny och spännande verksamhet: Snitths Hantverksbageri, en mötesplats med stora ambitioner.

Från och med slutet av juni kommer förbipasserande att förföras av dofterna av nybakat bröd och doften av malda kaffebönor. Detta i helt nyrenoverade lokaler, då gammalt ska renoveras, med varsamma händer, för att ge plats åt det nya och funktionella.

– Det blir ett litet café där man kan sitta både ute och inne i själva bageriet, säger Kärsti och berättar målande om sina planer. Jag vill att människor ska trivas, samtidigt som de tar en kaffe och umgås. Och bageriet kommer att erbjuda ekologiska matbröd, som surdegsbröd, danska rågbröd och baguetter. Det kommer även att bakas kaffebröd förstås. Längre fram ska vi även ha en liten kyldisk med olika produkter från lokala aktörer och hantverkare. Jag kan även se att vi har kurser i bakning och vinprovningar. Åh, va jag ser fram emot detta. Enkelt, gott och trivsamt, det är vår paroll. Det är ett jättebra tillskott till Furudal, ett smultronställe som man kan ha som stopp under en dagsutflykt i bygden.

Nya vägval – rikare liv
Förverkligandet av verksamheten får en djupare innebörd om de historiska aspekterna vägs in. Det var nämligen på gården strax intill som Kärsti växte upp. Och huset där nu bageriet införlivas, med datering tidigt 1900-tal, har varit i släktens ägo i flera generationer. Kärsti är jätteglad över att cirklar sluts, och att gamla byggnader och hus snart åter kan sjuda av liv. Än bättre blir storyn om resan från Sigtuna till Furudal vägs in.

– Vi har bott 30 år i Sigtuna, det här är en häftig dröm vi nu upplever. Vi har sålt vårt hus där nere och börjat ett nytt liv där ingen bestämmer över oss. Visst har det varit en process, men det är det här livet vi vill leva.

Kärsti pratar om döttrarna som ”är stora nu”, 33 och 35 år, och om viljan att förverkliga sig själv.

– Jag har jobbat med service i hela mitt liv. För ett och ett halvt år sen sa jag upp mig från ett jobb som produktkoordinator på SAS. Jag jobbade på en avdelning som gav stöd till trafiken och för att få den att flyta, att passagerarna fick den service de skulle. Det var ett jobb som var väldigt stimulerande, lärorikt och kul, samtidigt som det tärde med alla skiften, tidiga morgnar, sena kvällar.

– Min man jobbar kvar på SAS, på 75 procent. Han jobbar administrativt med frågor som rör avisning av flygplan. Han kan dessutom jobba på distans, så det är jättebra. Dessutom är det inte så mycket is på flygplanen så här års, skratt. Det har passat oss perfekt när vi haft mycket att göra med lokalen. Min man brinner lika mycket som jag för att bygga och skapa.

Om det var ett svårt beslut att flytta? 

– Jag ångrar inte detta för en sekund, säger Kärsti med eftertryck. Det känns jättebra i själen. Det svåra var innan, på väg fram till det definitiva beslutet, men sen har det bara varit att köra. Avståndet till barn och barnbarn har blivit längre, men vi träffar dem lika ofta. Och de älskar att vara här, med alla möjligheter runt hörnet, natur, fiske och så vidare. Och det är billigare att leva, inte heller samma stress. Behöver vi handla så åker vi väl iväg, eller handlar på nätet. Det sociala livet innebär mer tid för olika föreningar, det läggs ett större ansvar på en själv. Även här finns det massor av möjligheter.

Kärsti lyfter också mottagandet i Furudal, samt yppar att det finns fortsatt utveckling som bokstavligt väntar runt hörnet.

– Stödet från byn har varit fantastiskt, vi är så uppbackade av olika människor. Vi har också lite andra planer för framtiden, att göra lägenheter och en försäljningslokal i grannhuset till bageriet. Vi får se. Det viktiga är att hålla den kreativa processen levande. Nu, här i Furudal, kan vi förverkliga de här drömmarna, det hade varit omöjligt i exempelvis Stockholm.

Kärsti ser stora möjligheter i Furudal där det rör sig mycket folk på somrarna, i synnerhet under de veckor som den populära Hockeyskolan pågår.

– Många av dem kommer säkert att besöka vårt café och bageri, det ska bli så roligt. Om allt går bra håller vi öppet året runt, det har lite med personal att göra. Ett tips till alla besökare i sommar är att ta rälsbussen till Orsayran som arrangeras en gång i veckan under högsäsong. Stationen ligger precis bakom vårt bageri. Kom gärna hit och ta en fika först.

Text och foto: Johan Pellas