Pauline från Vikarbyn hyllas av världsartisterna

Musikvideon till låten Bloodhound spelades in i Rättvik. I videon har Pauline med sig sina favorit hundar – 20 stycken Pappillions. Foto: Peter ST James

Skott som är Pauline Skötts artistnamn utbildade sig till låtskrivare, men upptäckte snart att hon inte ville släppa ifrån sig sina egna låtar till andra. Hon började sjunga själv och framgången var ett faktum.

Pauline är född och uppvuxen i Vikarbyn. Hon växte upp med mamma, pappa och två systrar. Musikintresset föddes tidigt. I den stund hon lärde sig skriva började hon sätta ihop små texter och dikter som hon också nynnade melodier till. Vid fem års ålder började hon spela fiol och det tog inte lång tid förrän hon spelade sina första egna melodier.

Som så många andra barn i Vikarbyn hade hon många fritidsintressen. Hon spelade fotboll i flicklaget, tog hand om kaniner, hundar och så hästar så klart. Men det som kom att ta mer och mer av hennes tid var gemenskapen i Vikarbyns lilla spelmanslag.

– Jag ser med glädje tillbaka på tiden i spelmanslaget. Det var där vi barn och ungdomar fick lära oss grunderna i våra folkmusiktraditioner. Vi lärde oss spela på gehör och vi skapade musik tillsammans. Det var lekfullt, spontant och resulterade i många kreativa idéer, säger Pauline och skrattar. Tänker också på alla resor vi fick göra tillsammans. Det är en erfarenhet som jag har haft stor glädje av i livet.

Åren gick och när det var dags att söka till gymnasiet blev det Naturvetenskapligt program med musikprofil i Falun. 

– Tanken var att jag skulle bli naturvetare men på skolan fanns också Estetprogrammet och det lockade. Jag bytte ganska snart program. 

Efter gymnasiet gick hon på Musik-folkhögskola i Bollnäs med inriktning låtskrivande. Efter utbildningen fortsatte hon på det spåret och började, genom ett samarbete med Sony ATV, skriva musik åt andra artister. Ganska snabbt stod det klart för henne att hon hellre ville framföra låtarna själv. 

– Det var många som uppmuntrade mig och till slut vågade jag. Det kändes till en början väldigt ovant och lite otäckt. Jag var ju van vid att agera lite i bakgrunden men nu stod jag plötsligt i fokus, men det kändes helt rätt! För mig betyder det mycket att vara med i hela processen. Från idé till att producera och hela vägen fram till en publik – det är fantastiskt! 

Drömmen blev verklighet
Pauline har gjort fyra egna singlar som alla nått förstaplatsen på Hypemachines globala lista och hon har dessutom fått en rad fina utmärkelser. I augusti i år släppte hon sitt första album Always live for always. De positiva recensionerna lät inte vänta på sig. I Aftonbladet kunde man den 26 juni 2020 läsa – Skotts debutalbum är precis så begåvat som den långa raden av fina singlar har förvarnat om. ++++. 

– Jag var inte beredd på att bli betygsatt men det kan man bli när man släppt ett album. Att få betyget 4 av 5 i Aftonbladet kändes mäktigt.

Sedan ett år tillbaka driver Pauline eget skivbolag, Dollarmenu, tillsammans med sin sambo och manager Peter St James. De bor i en lägenhet vid Skanstull på Södermalm i Stockholm. 

– I Stockholm har vi tillgång till en stor studio med allt vi behöver men vi har också en egen liten studio i lägenheten. Där kan jag sitta flera dagar i sträck. När inspirationen kommer gäller det att ta vara på tiden, fortsätter Pauline.

När vi frågar om hon fortfarande skriver till andra artister berättar hon om ett e-mail hon fick från Sydkorea. Det var K-pop bandet TXT som ville att hon skulle skriva några låtar åt dem. 

– K-pop är den bäst säljande musikgenren i Sydkorea. När TXT hörde av sig och ville ha mina låtar kändes det faktiskt ganska häftigt. De spelar ju på de stora arenorna i Sydkorea.

Det är i Rättvik hon vilar
Pauline kommer mer än gärna hem till Rättvik. Hembygden betyder väldigt mycket för henne och hon nämner många smultronställen som hon återkommer till. 

– Jag är väldigt hemmakär och tycker om att umgås med min familj. Jag uppskattar miljön och det lugn som alltid infinner sig när jag kommer hit. Det är här jag har mina rötter och just det betyder mycket för mig. När jag uppträder har jag alltid Sköttgårdens gamla bomärke målat i ansiktet eller på händerna. Vi har även spelat in videon till låten Bloodhound här i Rättvik. Det är flera sekvenser från centrum och från gården i Vikarbyn. Med på videon har jag också mina favorithundar. Jag har vuxit upp med rasen Papillion och nu fick jag med 20 stycken i videon.

Pauline har fått en rad fina utmärkelser, bland annat European Border Breakers Awards 2018. Detta pris delas ut årligen till 10 stycken nya soloartister eller grupper som har nått ut till en stor publik. Foto: Peter ST James

Foto: Peter ST James