R E P O R T A G E

Per vill locka fler till Rättviksbacken

Per Kempe var väldigt liten när han började åka skidor och vid 14 års ålder insåg han att om han skulle få de skidor som han ville ha, var det bara att börja arbeta. Han fick sitt första helgjobb på en sportaffär och efter en tid hade han tjänat ihop så pass mycket pengar att han kunde köpa sin första skidutrustning. Det här blev starten på en yrkeskarriär som på ett eller annat sätt alltid har kretsat kring skidåkning eller någon annan outdoor-aktivitet.

För 15 år sedan flyttade Per, hans hustru Karolina och de tre barnen från Stockholm till Sälen. Att det blev Dalarna var ingen tillfällighet. Både Pers mor- och farföräldrar kommer från länet och familjen hade under lång tid känt en längtan efter att flytta hit.

– Det var många som undrade hur vi kunde välja en så liten bostadsort, men det var inget nytt för mig. Jag växte upp i ett sommarstugeområde i Saltsjö-Boo utanför Stockholm. När jag var liten fanns där bara grusvägar och skolan jag gick i hade enbart en klass per årskurs. Sälen är en mycket trevlig ort, perfekt för skidälskare och vi trivdes väldigt bra, säger Per.

Per började arbeta för Kläppen Ski Resort där han också var vice VD under åtta år. 2016 fick han ett erbjudande om att driva backen i Bjursås och i samråd med Kläppen kom de överens om att Per kunde arbeta i Bjursås tre dagar i veckan plus helgen och sedan två dagar i Kläppen.

– Ja, det blev ju rätt intensivt. Samtidigt som jag satt och gjorde en utvecklingsplan för Bjursås fick vi också klart med en jätteinvestering i Kläppen. Det utvecklade sig helt enkelt så att jag var tvungen att välja, så sedan hösten 2016 är jag nu ägare till skidanläggningen i Bjursås.

Nu satsar Per vidare i Rättvik och det ska bli väldigt kul
Sedan i somras har Per och hans företag Bjursås Berg & Sjö fört en dialog med Rättviks kommun om att sköta driften men också att vidareutveckla Rättviksbacken. Avtalet signerades i början av oktober och alla inblandade är glada över beskedet.

– Ja, vi tycker det ska bli väldigt roligt. Nu har vi ett avtal med Rättviks kommun på ett år men vår ambition är naturligtvis att bli kvar på lång sikt. Det är spännande och det är ett par saker vi har att förhålla oss till nu direkt, det ena är snöläggningen och det andra är att jag så snart som möjligt vill komma i kontakt med några hotell- och stugbyägare. Jag hoppas nämligen att vi ska hinna skapa några gemensamma paket redan nu i vinter, det är i alla fall målsättningen. I övrigt är det viktigaste nu initialt att få till en stabil drift, lära känna backen och utrustningen men också våra gäster. Får vi till det, får vi också kunskap om hur vi kan bygga vidare eller bygga nytt. Vi kommer att ta fram två utvecklingsplaner – en för vintern och en för sommaren. Det är först när vi har dessa på plats som vi får en helhetsbild och kan ta ställning till hur vi ska gå vidare. Här i Rättvik finns en otrolig potential att locka mycket folk under vintern men även när det är barmark. Det behövs lite mer aktiviteter men det handlar också om att förfina och utveckla det som redan finns, avslutar Per.

Foto: Exakta Photo