Premiär för en ny höjdarupplevelse

Utbudet bara växer. Nu har Rättvik begåvats med en ny klätterpark också. Precis intill Enåbadet ligger den, en aktivitet som har alla förutsättningar att bli en succé i sommar.
– Det här är roligt för alla åldrar, säger Robin Ambell, en återvändare som hittat hem, och som nu vill förverkliga drömmar i hjärtat av Dalarna.

Som barn klättrade vi i träd och fann nöje i de små äventyren, några meter upp i luften. Sen stannade det av, vi blev kvar på marken, som vuxna människor. Men nu är det nya tider, och i en klurig klätterpark går det förvånansvärt fort att ”bli barn igen”.

Robin står på aktivitetsområdet, precis i kanten av Enåbadet med sina frikostiga grönytor. Precis vid infarten till badet har Robin och företaget Högt & Lågt byggt en klätterpark i skogskanten, en park som i storlek är nästan lika stor som en fotbollsplan. I Norge finns förebilden, berättar han, där har satsningar på klätterparker blivit en omedelbar framgång. Det är back to basic som gäller, där besökarna får återupptäcka känslan av klättring på olika nivåer, i olika svårighetsgrader, och dessutom tryggt och säkert, med säkerhetssele.

– Här finns mycket att upptäcka. Sammanlagt finns det 55 hinder där ute. Det är en stor variation av klättring, anpassad för alla åldrar och med olika svårighetsgrader.

Som besökare blir man snabbt nyfiken. Blicken letar sig upp längs trädstammarna, in bakom gren- och lövverk. Parken har sammanlagt fyra olika svårighetsgrader, den lättaste är grön, den svåraste röd. Några moment är till synes enklare, det ser man med blotta ögat, andra kräver lite mer tanke och finess. För att lyckas handlar det mycket om koordination, balans och strategi, men främst om att släppa fram leklusten och barnasinnet. På köpet får man uppleva lite fartkänsla också, åtminstone när det är dags att åka zip-line, det finns nämligen fem olika linbanor som svischar fram mellan tallarna.

– Alla som klättrar får en säkerhetsgenomgång, samt att man klättrar en testbana först. Det handlar om att förstå hur man klättrar och rör sig, och hur selen fungerar. När detta är gjort är det fritt fram att klättra själv. Det finns banor för de minsta, 80 centimeter långa, och uppåt. För de vuxna, från 140 centimeter, finns det sex olika banor att välja på. Den högsta punkten finns på en av de sex zip-linebanorna, då är man uppe på en höjd av femton meter.

”Det är skönt att komma hem till livskvalitén i Rättvik”

Robin berättar engagerat om det nya klätterparadiset som han hoppas ska bli välbesökt under premiärsommaren. Parken har öppet från mitten av juni till 26 augusti, varje dag. Totalt sex personer ingår i teamet av personal. Efter sommaren är det helger som gäller, september ut.

– Vi välkomnar alla, familjer, olika grupper, företag, idrottsföreningar, möhippor. Det är bara att köpa ett klätterpass, som gäller för tre timmar, och börja.

Hemma är bäst
Det löper en parallell historia som också är intressant, den om Robin själv och hur han har hittat hem till den ort och plats han lämnade för elva år sedan.

– Det är skönt att komma hem till livskvalitén i Rättvik. Jag och min sambo bodde i Oslo tidigare, det är annorlunda att bo i en stor stad. Vi trivdes där med den norska kulturen och människorna. Men vi var klara med livet i en storstad, stressen, bostadsmarknaden och allt annat som kommer till. Dessutom har vi nyligen fått en son och har man barn så hinner man inte uppleva något av allt utbud ändå.

Robin och hans Matilda, och lille Elliott förstås, 3,5 år, har lyckan att bo i ett hus precis nedanför Vidablick, ett hus som de kunde ta över från Robins mor.

– Det är vackra solnedgångar varje kväll. Igår hade vi två älgar på ängen nedanför och hela himlen i bakgrunden. Sånt får man inte i Oslo.

Några större problem att flytta till Rättvik var det inte för Matilda, bördig från Oxelösund.

– Hennes pappa är uppväxt i Linghed och hennes faster bor i Falun. Hon har förstått vilka värden det finns i att bo på den här orten. Hon är i full färd med att utbilda sig till socionom just nu.

En intensiv sommar väntar för Robin, och han är redo.

– Det här ska bli väldigt roligt, avslutar Robin, som hoppas på många trädklättrare den närmaste perioden.

Släpp fram leklusten. Rättvik har begåvats med en ny klätterpark.