Preparerade skidspår för
sköna dagar!

Kia Larson är ledare och tränare i IK Jarl och utbildare inom Svenska skidförbundet.
Foto: Per Malmberg

För längdskidåkarna är Rättviks kommun ett himmelrike med tiotals mil skidspår – många är också elbelysta – i vacker natur.
– Tillgången är perfekt. Möjligheterna att åka skidor är jättebra, säger Kia Larson, som började åka skidor som barn och tävlade en del.

Skidornas hjärta i kommunen är förstås skidstadion vid Jarlstugan. Härifrån utgår elbelysta spår på 5 och 2,5 km, både för klassisk åkning och fri stil, men också dagspår på upp till 9 km.

Spåren går företrädesvis i hedterräng  och genom gles tallskog. Det är IK Jarl och kommunen som preparerar skidspåren. Och här finns en anläggning för konstsnö – om nu snön inte skulle falla.

– Det är förstås viktigt att vi har den möjligheten. Blir det bara kallt kan vi ordna snö till spåren ändå. Det är en viktig funktion, säger Kia Larson och tittar ut över det öppna fältet som är kommunens skidstadion.

– Vi får mycket beröm för den av åkare som kommer utifrån. De menar att de stora ytorna och småbackarna är tilltalande. Vi har också många skolor som lägger sina friluftsdagar här på stadion. Här arrangerar vi också vår traditionella tävling Jarlloppet och våra serietävlingar.

Vid skidstadion utgår spåren, som löper i terrängen ganska centralt. Men ute i byarna finns också en lång rad spår, som är elbelysta. De finns i Boda, Furudal, Söderås och Vikarbyn.

      • I BODA är spåren 5 och 7 km. Spårcentraler finns i kyrkbyn, Silverbergsängarna och vid Sinksjön. Elljusspåret är 6 km. Spåren går i kanten av odlingsskog och i storskog.
      • I FURUDAL ligger spårcentralen vid Tillhed. Elljusspåren är 2,5 och 5 km, dagspåren 7, 9 och 12 km och går i öppen mark och bland moränåsar.
      • I SÖDERÅS går spåret från Söderås till Vidablick, är 6 km tur och retur och går genom ett skogslandskap.
      • I VIKARBYN går elljusspåret mellan Nittsjö och Hjortgården, är 6 km tur och retur.

Men för att allt ska fungera måste spåren underhållas och prepareras, vilket både kommunen och ideella krafter ombesörjer.

– Utan alla som ställer upp och jobbar gratis skulle det inte gå. De ideella krafterna är viktiga, säger Kia Larson.

I februari arrangeras skid-VM i Falun och Rättvik blir i allra högsta grad inblandat i detta jätteevenemang. Rättvik blir Camp Norway, vilket betyder att tusentals norska supportrar kommer  att bo i kommunen under VM, på hotell, pensionat, i stugbyar, i skolsalar och i privatrum. Och eftersom norrmän är ett skidande folk vill de naturligtvis åka skidor i Rättvik när VM-tävlingarna är över.

Rättvik har utbudet
Förutom elljusspåren som finns så erbjuder Rättvik också flera längre spår. Ett finns vid motorbanan. Ett annat i Tammeråsen.

– Spåret som startar vid motorbanan är ganska platt och åkvänligt. Det är 18 km långt, 9 km till vändpunkten och 9 km tillbaka. Spåret i Tammeråsen är snösäkert och lite mer kuperat, säger Kia Larson.

Spåret i Tammeråsen går mestadels på mindre skogsvägar och sköts av Tammeråsens byförening.

Spåren vid motorbanan är de gamla Kopparrännsspåren och går genom ett skogs- och myrlandskap. Det är Rättviks kommun som preparerar.

Kommunens största skidklubb är IK Jarl, som också är en klassisk och anrik förening. 2016 fyller klubben 90 år, och det är på Hedslund man har sin bas, med klubbstuga, lägergård och skidstadion.

Historiskt har mycket handlat om skidor i Rättvik. De ryska åkarna brukar ofta ligga på träningsläger i Furudal under 60- och 70-talen, medan svenskarna tränade i centralorten.

1964 arrangerade IK Jarl skid-SM, där dåtidens stora åkare gjorde upp om medaljerna, bland annat Sixten Jernberg, Assar Rönnlund och Toini Gustafsson (sedermera Rönnlund).

Många duktiga skidåkare
Föreningen har fostrat massor av duktiga skidåkare, skidorienterare och orienterare genom åren, som vunnit stora segrar. På längdskidsidan just nu har man ett antal yngre förmågor, som finns strax under den definitiva Sverigeeliten. Namn som Lukas och Emil Johansson och Adam Agge finns alla med i IK Jarls färger. Och så finns ju Sofia Bleckur. Hon har tränat i skidspåren runt skidstadion och deltagit i Jarls träningar tills för bara några år sedan, då hon bytte klubb till IFK Mora.

– Hon har varit med på våra tisdags- och torsdagsträningar i många år. En duktig tjej som fortfarande utvecklas, säger Kia Larson.

Sofia Bleckur har åkt världscuptävlingar för svenska landslaget – och vunnit Tjej- vasan – men misslyckades tyvärr med att ta en plats i OS i Sotji. Däremot visade hon strålande takter i SM, där hon vann två silvermedaljer och två bronsmedaljer. Och fick också en helt annan uppskattning: Hon fick ta emot Sixten Jernbergpriset, för ”hårdhet och kämpaglöd”, för sina finfina insatser under SM-tävlingarna.

Även Kia Larson tävlade och tränade längdskidor som ungdom. Men nu är hon ledare och tränare i IK Jarl och utbildare inom Svenska skidförbundet. Men helt har hon inte lagt av att åka aktivt.

– Nej, jag brukar köra en del motionslopp, säger hon.

Hon finns med på de flesta klubbträningar.

– Vi har ungefär 25 barn och ungdomar som kontinuerligt tränar med oss. Vi har också många motionärer som representerar klubben i långlopp.

Kia menar att resultaten i de yngre åldrarna inte är det viktigaste.

– Nej, vi försöker uppmuntra och få dem att hålla i intresset för skidåkningen. Resultaten i tävlingarna är inte det viktigaste.

En sak är i alla fall klar: I Rättvik har skidentusiasterna det väl förspänt. En normal snövinter finns massor av längdspår att välja bland, både i centralorten Rättvik och ute i byarna.

– Det mesta finns, säger Kia Larson, förväntansfull inför en ny skidsäsong.

Text: Per Malmberg