Rättvik Arena står nu klar

Det är nog många som kan vittna om att idrottsplatsen på Hedslund fick ett rejält lyft då bandyarenan stod klar säsongen 2009/2010. Men vem kunde då ana att initiativtagaren Conny Gesar hade större planer än så?

Vi sitter ner i den nya fina kafédelen på Rättvik Arena och pratar med Conny Gesar och Hans Furn. Två eldsjälar som lagt ner mycket tid och kraft på att förverkliga idéen om en fullstor arena för såväl idrotts- och kulturevenemang som event av olika slag.

Conny berättar att ganska snart efter att bandyarenan stod klar, uppstod ett akut behov av nya omklädningsrum. Eftersom det var Rättviks kommun som ägde de befintliga omklädningsrummen, påbörjades en diskussion om hur dessa skulle renoveras alternativt byggas om och flyttas. Vid samma tidpunkt startade även en politisk diskussion om hurvida kommunen behövde en större bollhall eller ej.

– Jag funderade mycket på det där, säger Conny. Min tanke var att vi skulle kunna lösa det tillsammans – att vi skulle hitta en gemensam väg framåt. Idéerna tog fart i takt med att vi även blev aktiva ägare i Dalhalla. Vi ville helt enkelt skapa en modern arena för både idrott och konserter.

De första ritningarna presenterades för kommunen 2013. Planeringsarbetet pågick i många år och ritningarna gjordes om vid några tillfällen.

– Chansen att våra planer skulle bli verklighet ökade markant när vi fick klart med Koppjärk som nu är en stor hyresgäst i hallen, säger Hans. De politiska besluten drog ut på tiden och när vi till sist var tvungna att påbörja byggnationen fick vi klartecken av Kommunfullmäktige.

Plats för både barn och seniorer
Besluten var fattade och vi började flytta ledningar i januari/februari 2020. Bygget har löpt på enligt plan trots pandemin som påverkat oss alla på många sätt.

Conny är nu glad över att de äntligen kan börja fylla arenan med innehåll.

– Ja, innebandyn har, under lång tid, haft dåliga förutsättningar här i Rättvik. Nu är Rättviks innebandyförening här och tränar och de har också startat ett seniorlag med 27 entusiaster. Även Leksand/Insjöns innebandylag tränar och spelar matcher här. Handbollen har också fått det bättre och vi är i full gång med idrottsverksamheten. Det är barn och ungdomar i båda hallarna och det är fullt i omklädningsrummen, det är jättekul, säger Conny.

Gemensamma paket kan locka fler
Målsättningen är också att utöka antalet event och andra typer av arrangemang. Hallen kan även användas till konferenser och stora middagar eftersom arenan är utrustad med ett fullstort restaurangkök.  Här ska även maten som serveras i Dalhalla under sommarsäsongerna tillagas.

Både Hans och Conny vill också bidra till en ökad idrottsturism som gynnar fler aktörer i kommunen.

– Vi ser gärna ett fördjupat samarbete med exempelvis IK Jarl kring både skidor och cykel. Det skulle vara mycket positivt om vi i framtiden kan erbjuda gemensamma paket som innehåller olika aktiviteter men också ett bekvämt boende och god mat. Bygden är så fin så vi kan garanterat locka fler till Rättvik, avslutar Hans.

Hans Furn och Conny Gesar har jobbat intensivt med att förverkliga arenabygget. Nu står Rättvik Arena klar och den inrymmer bland annat en fullstor idrottshall, gym och utrymme för kök och servering. Den nya delen är också hopbyggd med bandyarenan som stod klar 2009/2010.