Rättvik Butchers

I Rättvik har vi en baseboll- och softbollklubb som bildades av ett antal entusiastiska högstadieungdomar 1975. Klubben har knappt 100 medlemmar i fyra olika lag. Sedan 1977 har klubben deltagit i nationellt seriespel och under många år spelat i Sveriges högsta division. Rättvik Butchers vann Svenska Cupen år 2000, SM-silver 1997, SM-guld 2001 och 2002. 2016 gick Rättvik upp i elitserien och spelade SM-final både 2017 och 2019. Vid båda tillfällena tog de silver.

Vi besökte en träning uppe på Butcherfield intill Hedslunds IP och fick en pratstund med Tommy Lindell. Han kommer ursprungligen från Nyköping men som många andra basebollintresserade ungdomar valde han att gå på basebollgymnasiet i Leksand. Idag är han bosatt i Rättvik och agerar både tränare och spelare i elitlaget.

– Rättvik har ett ungt elitserielag med flera spelare födda så sent som 2002/03. Vi är troligtvis det yngsta laget i serien om man inte räknar med laget från gymnasiet i Leksand. Om några veckor får vi fin förstärkning från USA. Då anländer vår nye huvudtränare Daniel Jonsson som också tar med sig tre amerikanska bröder som spelat i Sverige tidigare. Vi får dessutom tillbaka ytterligare en amerikan som varit här hos oss tidigare. Han heter Evan Opperman och fick den säsongen pris som bäste slagman. 

Förväntningarna på säsongen är höga och Tommy ser fram emot seriestarten mot Sundsvall i början av juni.

– Ja, det ska bli roligt att komma i gång. Säsongsstarten har skjutits upp flera gånger på grund av pandemin men nu är det snart dags. Elitserien består i år av åtta lag. Förutom Rättvik och Leksand deltar också Umeå, Sundsvall, Karlskoga, Stockholm, Sundbyberg samt laget från Basebollgymnasiet i Leksand. Rättvik Butchers spelar sin första hemmamatch den 18 juni. Vi tillhör favoriterna så i år ska vi ta SM-guld, avslutar Tommy.

Tommy Lindell, tränare och spelare i Elitlaget, tror på SM-Guld.
Foto: Riesbeck Reklam