Rättvik vann deras hjärtan

– Vi ville ha ett svenskt namn på butiken, säger Anette. Ett namn som var lätt att komma ihåg, som gav en positiv känsla. Vanilj var ett bra val.

Anette och Torbjörn Wedin driver modebutiken Vanilj på Storgatan. I nio år har de öppnat stora famnen och välkomnat sina kunder med värme, hjärta och själ.
– Vi trivs så bra i Rättvik, allt finns som vi behöver här, säger butiksparet som via Falun och Stockholm har ”hittat hem” på riktigt.

Storgatan 13 har blivit en mötesplats för kvinnor i tiden som värdesätter vackra och funktionella kläder. På köpet får de en service av personal som verkligen kan sitt område.

För Anette och Torbjörn är kläder en stor del av livet, vilket syns i butiken. Och Espressomaskinen går varm. Inte sällan blir besöket i butiken ett socialt möte med en kaffekopp i handen.

– Vi handplockar det bästa ur våra leverantörers kollektioner, säger Anette, vilket gör att vi aldrig har några stora mängder av samma plagg. Målet är att kunden ska hitta sin egen stil till både fest och vardag. Vi märker att det här mer personliga konceptet vinner. Många av våra kunder är lite trötta på stora handelsplatser och köpcentrum med samma sortiment och kedjor. Till Rättvik kommer man och får en helt annan upplevelse av sin shopping.

Anette och Torbjörn ägnar en stor del av sina liv åt kläder och sin butik, men det stannar inte där: Lika viktigt har det blivit att vara ambassadörer för Rättvik och bidra till att de större hjulen snurrar, det vill säga att Rättvik behåller sin position som en attraktiv plats att bo, jobba och leva i.

– Jag känner mig verkligen som en ambassadör, säger Anette och ler. Vi kan erbjuda ett bra boende i Rättvik, fantastiska möjligheter till fritid, en stark handel, jättefina restauranger och ett bra företagsklimat med en lokal bank som arbetar långsiktigt till nytta för den lokala orten. Alla kan inte bo i storstäder, vi behöver en levande landsbygd.

Livet lyfte i Dalarna
Anette vet vad hon pratar om, hon har haft möjlighet att jämföra. Hennes föräldrar är visserligen bördiga från Rättvik och Mora, men hon växte upp i Täby utanför Stockholm. Tidigt kom Anette till insikt om att Täby inte var platsen att tillbringa hela sitt liv på, att det saknades något.

Ur det här verklighetsperspektivet kan man förstå den kärlek som uppstod till en viss mas från Falun, som en dag dansade in i hennes liv och fick cirklar att slutas. Vid tiden jobbade hon som inköpare och han som säljare hos en stor grossist på tyger i Skärholmen, Stockholm.

– Jag bodde i Falun och reste en hel del i jobbet då, säger Torbjörn på sitt trygga dalmål. Jag är lyckligt lottad att ha hittat en kvinna som jag sedan dess har fått dela allt med, vi till och med jobbar ihop. Tänk, vi har varit gifta i 26 år.

Anette och Tobbe kom att flytta ihop i Stockholm, två barn föddes, och livet, ja, det snurrade vidare, tills Tobbe en dag sa:

”Nu har jag hittat vårt drömhus i Falun”.

”Jag ska inte flytta”.

Något senare i samtalet.

”Okej, jag kan åka och kolla”.

Flytten gick till ett hus med anor från 1400-talet, för övrigt Dalarnas äldsta för privatboende.

Tobbe fortsatte sitt jobb som resande över hela Sverige inom konfektionsbranschen.

– Jag kände att jag efter sjutton år på Svea Ekonomi ville ha en förändring jobbmässig, säger Anette.

Det blev hennes kloke man som kläckte de magiska orden:

– Ska du inte öppna butik?

Tobbes ord sådde ett frö, processen började snurra. Resultatet vet vi.

– Det kändes som en bra idé, däremot ville jag inte ha en butik i Falun, på samma ort som vi bodde. Vi började att kika på andra orter. Jag har alltid tyckt att Rättvik varit fint, och jag har släkt på orten. Dessutom fanns tidiga minnen av lantstället mina föräldrar hade i Nedre Gärdsjö. Dessutom jagade Torbjörn i Rättvik.

Herr och fru Wedin berättar om hur de gick runt och kände på miljöerna i Rättviks handelskvarter, med målet att hitta ett bra affärsläge för sin verksamhet. De lyckades, och den 25 oktober 2007 kunde de slå upp dörrarna för sin butik på Storgatan.

”Det är verkligen livskvalité att bo här”

– Vi pendlade första tiden och vi ville göra någon sorts reklam för den nya butiken, men vi visste inte hur, säger Anette. Vi har ett väldigt starkt cykelintresse i familjen. Anette har bland annat varit engagerad i Falu Cykelklubb, åkt på cykelresor till Europa, olika läger och så vidare. Kort sagt, cykling har varit och är en livsstil. I början cyklade jag från Falun till Rättvik så ofta jag kunde, lite beroende på väder och dagsform, och det gillade en reporter på Dala-Demokraten. Artikeln fick ett genomslag som var större än vi någonsin kunnat drömma om. Det blev en stor snackis att jag cyklade ända från Falun varje dag och människor kom in i butiken och ville prata. Ja, det var till och med en person i USA som hörde av sig. Så här i efterhand är vi väldigt tacksamma över hur det blev. Vi fick bra reklam för vår butik och samtidigt lärde vi känna människor på orten. Namnet? Vi ville ha ett svenskt namn på butiken, ett namn som var lätt att komma ihåg och med en positiv känsla. Vanilj var ett bra val.

2010 blev det dags att lämna Falun och istället bosätta sig i Rättvik.

– Vi har blivit väldigt bra mottagna, det känns hemma här, säger Torbjörn. Allt finns i Rättvik som vi behöver. När jag inte står i butiken reser jag en hel del i Sverige då jag har en agentur för ett tyskt varumärke. Jag får se många vackra platser runt om i vårt rike. Men att komma in i Rättvik via Söderås, det slår allt. Visst bodde vi bra i Falun också, men där var bebyggelsen tät och man såg bara in i grannens vägg. När vi nu tittar ut från våra fönster i bostadshuset i Lerdal är utsikten flera mil. Det känns jättebra.

– Det är verkligen livskvalité att bo här, fyller Anette i. Vi känner oss så priviligierade att få bo och jobba här. Det är en gåva som vi påminner oss om ofta.

Text och foto: Johan Pellas