Rättviks bibliotek

– länets mest välbesökta bibliotek 2015

Under 2015 var vi länets mest välbesökta bibliotek, räknat på invånarantal. Det är vi mycket stolta över. En av våra målsättningar är att vara ett tillgängligt bibliotek, öppet för alla och i en inbjudande miljö.

En annan målsättning är vårt arbete med litteraturförmedling. Under 2016 och framåt satsar  vi på vuxnas läsning. Två bokcirklar är igång från hösten och till nästa år erbjuder vi våra besökare högläsningsträffar. Barn- och ungdomar är en annan viktig målgrupp. Vi bjuder in till bokfika med boktips. Populära är också våra litteraturkalas för barnfamiljer, då vi firat bland annat Pettson och Findus och Spöket Laban.

En ny och viktig del av bibliotekens uppgift är integrationsarbetet. Rättviks bibliotek har fått ta del av det kommunala integrationsbidraget och därmed utökat litteraturbeståndet på mångspråk. Biblioteket erbjuder tjänsten Press Reader, en internationell databas där man kan läsa tidningar och tidskrifter från hela världen.

Låntagare som har läshinder kan genom biblioteket få hjälp med komplementära hjälpmedel eller böcker med stor stil och lättlästa böcker. Att lyssna på böcker är ännu ett sätt att tillgodogöra sig litteraturen.

Biblioteket arbetar också med att öka den digitala delaktigheten för kommunens innevånare. Under året arrangeras program i samband med nationella temaveckor, e-medborgarveckan i oktober och Getonlineweek i mars.

Text: Karin Sold och Karin Jönses Brandt
Foto: Rättviks bildarkiv