Rättviks Simförening
– en plats för alla
Simhallen i Rättvik, eller Enåbadet som anläggningen heter stod klar 2009 och välkomnar idag såväl Rättviksbor som tillfälliga besökare. Anläggningen består av en 25-meters bassäng, barnpool, bubbelbad och bastu samt en relaxavdelning och café. Här möter vi eldsjälarna Maria, Jan-Erik och Elin Jones som ägnar all sin lediga tid åt Rättviks Simförening.
Vi slår oss ner i cafédelen och i bassängen skrattar och stojar ett tiotal glada barn som har simträning. Maria berättar att allt egentligen startade med att deras egna barn gick i simskola.
– Vi var en grupp föräldrar som var intresserade av simning så 2011 startade vi Rättviks Simförening. Vi fick ett stort stöd av Enåbadet och vi fick också möjlighet att utbilda oss till behöriga tränare genom Svenska Simförbundet. Instruktör kan du bli redan vid 16 års ålder men för att bli tränare måste du vara 18 år. Det är ett stort ansvar att ta hand om barn i vatten så det krävs en gedigen kunskap, säger Maria.
Föreningen har idag ett 70-tal aktiva simmare, allt ifrån små barn i simskola till ungdomar som tränar tre gånger i veckan. Maria och Jan-Erik är föreningens huvudtränare men till sin hjälp har de också fyra ungdomstränare och ett antal ungdoms-ledare som de succesivt vidareutbildar. Elin är en av ungdomstränarna och hon berättar att samanhållningen i föreningen är fantastisk. Vid sidan av den ordinarie träningen arrangerar de en mängd aktiviteter såsom biokvällar, spökplasket och det årliga luciatåget.
– Ja, vi gör långt mycket mer än simmar. Spökplasket är jättepopulärt. Då simmar vi till ”spökmusik” och tränarna är utklädda. För en tid sedan arrangerade vi också en biokväll då vi låg i vattnet och guppade, åt chips och tittade på en storbildsskärm. Det var skoj!
Från simskola för de minsta till tävlingsverksamhet
Enåbadet har, historiskt sett, själva ansvarat för simskoleverksamheten i Rättvik men i höstas tog simföreningen över verksamheten. Barnen som vill börja i simskola måste vara 5–6 år gamla och minst 110 cm långa. Maria menar att mycket handlar om vattenvana och hon uppmuntrar därför alla föräldrar att bada med barnen och att ha roligt. Det viktiga är att de känner sig trygga i vattnet.
– Just nu planerar vi för sommarsimskolan och öppet vatten träningen. Vi kommer att erbjuda både intensiv simskola och längre träningsupplägg där barnen får möjlighet att också ta olika märken, säger Maria.
Jan-Erik fortsätter:
– All vår träningsverksamhet är baserad på Svenska Simförbundets ”Simlinjen” vilket innebär att vi har en given struktur att rätta oss efter. ”Simlinjen” är uppdelad i åtta utvecklingssteg, från babysim där barnen får lite vattenvana, ända upp till ”simma hela livet” där deltagarna simmar för att det är trevligt och för att få motion.
Simhallen är anpassad för träningsverk-samhet så några tävlingar kan föreningen inte arrangera. Jan-Erik berättar att bassängen är för grund på den grunda delen för att vara tävlingsgodkänd.
– Ja, så är det men vi har ändå fina möjligheter att förbereda våra ungdomar för tävling. För en tid sedan fick vi nya startpallar vilket betyder mycket för vår träning. Startpallarna möjliggjordes genom bidrag från ägaren Enåbadet, Rättviks kommun och Rättviks Simförening. Vi har dessutom själva finansierat en tidtagningsutrustning så vi kan träna riktiga starter och målgång med resultatskärm. Man kan säga att allt är på plats utom bassängens djup…, säger Jan-Erik och skrattar.
Elin som själv tävlat är glad över satsningarna i hallen.
– Ja, starten är ett avgörande moment i simning och nu har vi förutsättningar att träna.
Simidrott består av fem olika grenar: simning, vattenpolo, öppet vatten, konst-sim och simhopp. Rättviks Simförening bedriver simning och öppet vatten, men de varierar gärna träningen med övningar från både konstsim, simhopp och vatten-polo.
Både Jan-Erik och Maria arbetar ”till vardags” på Stiernhööksgymnasiet.
– Vi tycker det är viktigt och självklart att alla barn och ungdomar som visar intresse för simning ska kunna delta. Vi anpassar därför träningen utifrån varje individs förmåga, vilket innebär att alla som vill kan delta utifrån sina förutsättningar, säger Maria.
– Här i Rättvik har vi en fantastiskt fin anläggning och vi är glada över att intresset för simning ökar. Naturligtvis välkomnar vi nya medlemmar, engagerade föräldrar och andra eldsjälar som vill hjälpa till, avslutar Jan-Erik.
Simskolan välkomnar barn från 5–6 års ålder. Elin Jones är simlärare och till sin hjälp har hon även ett antal ungdomsledare som succesivt vidareutbildas.