Solgårdskrogens lantpaté med trattkantareller

8 portioner

Ingredienser:
200 g kycklinglever
100 g fläskfärs
200 g osaltat smör
3 ägg
2 schalottenlökar (finhackade)
8 cl madeira
8 cl portvin
5 cl cognac
1 näve torkade smulade trattkantareller
0,5 l mjölk (för att blötlägga levern)
Salt

Du behöver också:
En passande terrin helst i gjutjärn
En kannmixer
Finmaskig sil
Plastfolie

Gör så här:
Blötlägg levern över natten i mjölk i kylen. Det här gör att patén blir mild och fin i smaken. Sila av och kasta mjölken.
Svetta schalottenlöken i en klick smör tills den blir mjuk och söt.
Tillsätt madeira, portvin och cognac och låt reducera till all vätska har kokat bort.
Temperera äggen och levern, smält smöret och håll dessa vid en temperatur runt 40 grader.
Mixa levern och reduktionen, tillsätt äggen ett i taget medans motorn går.
Häll långsamt i smöret och kör mixern i någon minut. Sila smeten, lägg i fläskfärsen, svampen och blanda om.
Häll smeten i terrinen som är klädd i plastfolie och baka i vattenbad i en ugn på 100 grader i cirka 45 minuter eller tills innertemperaturen når 65 grader.
Under vintertid serverar vi den här patén med lingon och friterad fönsterlav.

Smaklig måltid!

Kock: Jonathan Bjurenstedt

SOLGÅRDSKROGEN
solgardskrogen.se