Nattbakad oxkind med potatispuré, svartvinbär och portvinsky

4 portioner

Ingredienser:
4 st oxkinder à 200 g
1 st morot
3 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
5 dl rödvin
2 st kvistar rosmarin
2 msk tomatpuré
1 msk koncentrerad oxfond
3 dl portvin
1 tsk råsocker
3 msk smör
Olja till stekning
Salt och svartpeppar
Till servering: Smörstekt sparris, sockerärtor, syltade svartvinbär, timjan och persilja.

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 85–90 grader.
Putsa oxkinderna fria från senor och hinnor. Bryn dem i olja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg dem i en stor gryta.
2. Skala moroten och tärna den. Skala och hacka löken och vitlöken fint. Fräs grönsakerna tillsammans i stekpannan i lite olja ca 5 minuter på medelvärme. Lägg dem i grytan.
3. Blanda rödvinet med rosmarin, tomatpuré och oxfond och häll det över grönsakerna och köttet. Ställ in grytan i ugnen och låt oxkinderna bakas i 6–8 timmar tills de är helt mjuka. Ta upp dem försiktigt.
4. Tillsätt portvinet och reducera såsen till hälften. Smaka av med socker och eventuellt salt. Vispa ner smöret vid servering.

Potatispuré
Ingredienser:
900 g potatis
2 dl grädde
Smör
Salt
Vitpeppar

Gör så här:
Skala och koka potatisen mjuk, ca 30 min, pressa potatisen genom en finmaskig sil och blanda i grädde, och en klick smör. Salta och peppra.

Smaklig måltid!

Kockar: Erik Matz, Magnus Modala och Lars Fredborg

BEST WESTERN HOTELL LERDALSHÖJDEN
lerdalshöjden.se