Recept Reninnerfilé från Norrland med gräddkokta kantareller, enbärsky, lingonmarmelad, potatis och västerbottenkaka

4 portioner

Ingredienser:
600 g reninnerfilé
800 g potatis
100 g västerbottenost
1 ägg
1 oxbuljong tärning
1 dl rödvin
4 st enbär
1 st gullök
50 g kantareller
3 dl grädde
Sherry
100 g lingon
50 g syltsocker
Vodka
Salt och peppar
Smör
Majsena

Gör så här:
Potatis och västerbottenkaka
Koka den skalade potatisen i lättsaltat vatten ca 20 minuter, riv grovt när den har svalnat, blanda med ägg, riven västerbottenost, salta och peppra efter smak. Lägg i ugnssäker form, 150 grader i ca 1 timme.

Enbärssky
Hacka och bryn en halv lök, slå på rödvin, lite vatten, enbär och buljong. Koka en stund och red av med majsena och smaka av med salt och peppar och eventuellt lite socker.

Gräddkokta kantareller
Skiva löken och bryn tillsammans med kantarellerna. Tillsätt grädde och låt koka ihop. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite sherry.

Lingonmarmelad
Koka lingon, socker och en skvätt vodka i ca 5 minuter. Låt svalna.
Putsa renfilén och stek runtom med salt och peppar. Låt vila i folie ca 5 minuter till en innertemperatur om 52 grader för mediumrare eller 55 grader för medium. Använd stektermometer.
Garnera med rotfruktschips och smörslungade bönor. Toppa med färsk timjan.

Lycka till!

Kockar:
Erik Matz, Magnus Modala och Lars Fredborg

BEST WESTERN HOTELL LERDALSHÖJDEN
lerdalshöjden.se