Stor internationell satsning i Rättvik

Projektledarna för Camp Norway Rättvik 2015, Helena Back och Erica Sterner.

I februari 2015 står Falun värd för FIS Nordic World Championship. Under knappa två veckor ska världseliten kämpa om medaljer i längdskidåkning, nordisk kombination och backhoppning. Men det är inte bara i Falun som det är ordentlig festyra. Även i Rättvik kraftsamlar man för att under 12 dagar bjuda på en härlig vinterfestival vid namn ”Camp Norway Rättvik 2015”.

Sedan mitten av 2013 pågår ett projekt i Rättvik vid namn Internationella marknader vars syfte är att skapa fler internationella gästnätter i allmänhet, och norska gästnätter i synnerhet. Rättvik och hela Siljansområdet är sedan länge ett välbesökt och populärt turistmål där Siljansbadet, Dalhalla, vår- och höstmarknaden och Classic Car Week är några av de stora dragarna. Majoriteten av besöken görs under sommarhalvåret och majoriteten av besökarna kommer faktiskt från Sverige.

Att satsningen fokuserar på Norge beror på att många norrmän har ett stort intresse för skidåkning och förväntas besöka Falun under VM samt att norrmän ofta har en bra relation till Sverige, många är till exempel uppväxta med svensk TV. För en norrman är Sverige idag också ett billigt land att resa till.

För att ytterligare spetsa till VM-festen i Falun och för att flirta ännu lite mera med norrmännen kommer man att anordna en vinterfestival vid namn Camp Norway Rättvik 2015 den 18/2–1/3 2015. Det vill säga, Rättvik ska vara Norges egna VM-by! Det är i Rättvik man ska fira medaljerna, bo och ha trevligt vid sidan om skidåkningen som naturligtvis tar plats i Falun.

Festivalkärna i centrum
Camp Norway Rättvik 2015 kommer ha sin festivalkärna i centrum där man kommer att rama in de centrala delarna i ett stort evenemangsområde där bland annat ett festivaltält med mat, dryck och underhållning kommer beredas på parkeringen vid torget. Från torget och hela vägen ner via Storgatan till Kulturhuset kommer det både dag- och kvällstid att arrangeras olika typer av evenemang. Självklart kommer även Siljan att vara skådeplats för aktiviteter, då man vid en isande vinter kommer att genomföra både Classic Winterday och istrav. Dessutom får vi inte glömma Rättviksbacken som håller öppet med sin storslagna utsikt från toppen. 

I Rättvik kommer man att erbjuda gott om parkeringsplatser samt regelbundna transporter till och från Falun, vilket medför att det blir enkelt att göra ett besök i Rättvik under VM eller vice versa.

Arbetet med att skapa Camp Norway Rättvik är ett samspel mellan framför allt lokala och ett antal regionala aktörer. Det är många bitar som skall falla på plats för att skapa ett evenemang av denna rang. Målet är att ha ett preliminärt festivalprogram klart innan sommaren för att lägga de sista pusselbitarna under oktober och november månad.

Redan i sommar kommer flera aktiviteter genomföras på den norska marknaden i samarbete med bland andra Visit Sweden. Allt för att nå målet med att sätta Rättvik på den internationella kartan och få fler norska gäster i Rättviks kommun.

Text: Erica Sterner Foto: Magnus Andersson