”Sveriges Kalifornien”

Det började redan på 70-talet då Goggo Sörlin lade grunden till Sörlins Sommarland och ett av Europas främsta skateboardområden här i Rättvik. Under evenemangen ”Eurocana Summer Camp” besöktes Rättvik av världseliten inom skateboard och tack vare den höga standarden och storleken på ramperna kunde proffsen utveckla sin åkning på ett sätt de tidigare inte hade haft möjlighet till.

Sedan dess har intresset för skate-board i Rättvik kommit och gått, likaså diskussionerna om en skateboardpark. Johan Henriks är en av många intresserade och entusiastiska personer som ägnat mycket tid och kraft åt att driva frågan om en park framåt. 2013 lämnade han in ett så kallat medborgar-förslag till kommunen och frågan blev återigen aktuell. Johan menar att det är viktigt att barn och ungdomar, och vuxna med för den delen, kan utöva spontan-idrott och det på tider som passar dem.  

– Ja, det började med att vi var en grupp ungdomar som hade en aktivitet på Ungdomens Hus. Vi fick lära oss hur man skulle gå till väga för att kunna påverka i kommunen och om möjligheten att skriva medborgarförslag till politikerna. Sagt och gjort jag skrev ett förslag som jag lämnade in, säger Johan. Ganska snart fick vi besked om att vi var tvungna att starta en förening som kunde vara drivande i projektet och som också kunde söka extern finansiering. Vi startade föreningen Hela Rättvik Rullar, och sedan dess har vi jobbat på. Idag har föreningen ett hundratal medlemmar, både aktiva skateboardåkare och stödmedlemmar.

Nu åtta år senare är besluten fattade, bygglovet är beviljat och byggnationen kan påbörjas under sommaren. Parkens placering på området Helsingland nere vid Siljan har diskuterats länge och turerna har varit många. Johan är dock jättenöjd och menar att läget är perfekt.

– Det kan inte bli bättre! Vår park kommer att ligga på gångavstånd från resecentrum. Den kommer också ligga synlig från riksvägen och området är redan idag välbesökt. Jag är säker på att hela området kommer att få ett uppsving. På samma plats kommer du att kunna åka skateboard, BMX, inlines, kickbike med mera. Tänk om vi också skulle kunna få till några basketkorgar, ytterligare några volleybollplaner och kanske ett utegym på området – då skulle vi få till en helt ny mötesplats i Rättvik. Stranden skulle få nytt liv och kanske återigen kallas för ”Sveriges Kalifornien”.

Om allt nu går som planerat kommer den 1100 kvm stora parken stå klar i månadsskiftet september–oktober i år. Kostnaden beräknas till 7,9 miljoner kronor inklusive moms. Föreningen har redan från start lagt ner mycket tid på att skapa goda ekonomiska möjligheter för projektet. De har fått fin respons och stora ekonomiska bidrag från exempelvis Allmänna Arvsfonden, Leksands Sparbank, Riksidrottsförbundet och Rättviks kommun. 

– Än saknas lite pengar men vi har stort hopp om att det ska lösa sig. Företagarna i kommunen och även många intresserade privatpersoner har bidragit med pengar. Det är fantastiskt vilket fint stöd vi har fått för den här satsningen, avslutar Johan. 

Johan Henriks är en av initiativtagarna till Aktivitetsparken som nu kommer att byggas på området Helsingland. Foto: Riesbeck Reklam