Tekniken är guld värd

På Dala Guldsmide i Rättvik möter du från vänster: Inge Gustavsson, Karin Sens Gustavsson, Klas Bengtsson, Therese Kvicker Sens och Mattias Sens.

Det är tidig förmiddag när familjen Gustavsson Sens låser upp entrédörren till Dala Guldsmide i Rättvik. Vi slår oss ner i det kombinerade kontors- och fikarummet och det går inte att ta miste på den goda stämning som råder. Skratten är många och idéerna kanske ännu fler.

Berättelsen om en ”Guldsmedsfamilj” tar sin början 1967 när Inge stod i valet mellan att bli elektriker eller guldsmed. När antagningsbeskedet från Guldsmedsskolan i Mjölby kom blev det startskottet. Han påbörjade en 4-årig utbildning som inte enbart resulterade i god kunskap utan även i Gesällbrev och bronsmedalj i ”extra bra arbete”.

Guldsmedsbutiken i Rättvik ägdes vid den tidpunkten av två äldre damer och när den blev till salu 1972 fick han möjlighet att ta över.

– Till en början var lagret i butiken väldigt begränsat. Det fanns exempelvis bara två guldkedjor att välja mellan. Men med tiden har butikens utbud utvecklats och idag kan Dala Guldsmide erbjuda ett av Sveriges största sortiment av smycken.

Arbetet fortlöpte och butiken utvecklades mer och mer. 1985 var det dags att expandera. Inge köpte då butiken i Falun och det var i samband med det som hustrun Karin slutade sin anställning på bank och anslöt till familjeföretaget. Senare köpte man också guldsmedsbutiken i Leksand.

En ny generation är på väg att ta vid
Det har snart gått 50 år sedan starten och idag är både sonen Mattias och dottern Catrin utbildade guldsmeder och aktiva i företaget.

Mattias berättar att han sprungit i butiken sedan barnsben och att han ofta jobbade extra efter skoltid.

– Min huvudsysselsättning på den tiden var att vika kartonger och hjälpa till ute i butiken. Det var först när det var dags för praktik i årskurs 8 jag fick ta plats i verkstan och intresset för tillverkningen tog fart. 

1996 påbörjade Mattias sin utbildning på samma skola som Inge. Även Mattias har Gesällbrev och Mästarbrev som bevis på ett stort hantverkskunnande.  

– Vi hade till och med samma lärare, säger Mattias och skrattar. 

Även dottern Catrin är utbildad guldsmed. Hon gick sin utbildning i Köpenhamn och har även hon bevis på sin yrkesskicklighet i form av ett ”Svennebrev”, den danska motsvarigheten till Gesällbrev.

Specialbeställningarna ökar kraftigt
Företaget har idag nio anställda varav fyra guldsmeder.

– Vi tillverkar nytt och reparerar men framför allt ser vi en stor ökning av specialbeställningar, säger Mattias. Många kunder kommer hit med en enkel skiss eller önskemål och vill att vi tillverkar ett unikt smycke. Den här typen av beställningar har ökat kraftigt och vi har med vår kompetens och utrustning möjlighet att tillgodose nästan alla önskemål. Utrustningen som i sig är väldigt avancerad och som endast finns hos ett fåtal guldsmeder i Sverige, underlättar vårt arbete. Med avancerad 3D teknik kan vi ta fram modeller som underlättar för kunden att förstå hur smycket kommer att se ut i verkligheten. Tekniken underlättar också framtagandet av nya kollektioner i butiken. Vi kan exempelvis skriva ut olika modeller i plast för att till exempel se hur smycket ska passa en viss sten. Kunden får också möjlighet att se en 3D-bild på hur smycket kommer att se ut, fortsätter Mattias. Det händer att kunderna hör av sig och undrar om smycket redan är klart, så verklighetstrogen blir den datoriserade bilden.

Catrin som jobbar i Leksandsbutiken berättar exempelvis hur förlovnings- och vigselringarna har förändrats över tid. Ringarna är återigen lite smalare och pryds av ädla stenar, ofta med en stor sten och flera små. 

– Jag tycker det är roligt att få vara kreativ och formge egna smycken och i framtiden hoppas jag kunna fortsätta utveckla flera egna kollektioner. Idag vill våra kunder gärna köpa något unikt, något som ingen annan har. 

En butik i ständig utveckling
Den 300 kvm stora butiken på Storgatan, troligtvis en av landets största, utvecklas ständigt. Här finns ett stort utbud av smycken för alla smaker och plånböcker. Förutom ringar, halsband, armband och mycket annat, också presenter för olika högtider. Nämnas kan också det fina sortimentet av armbandsur där Dala Guldsmide är återförsäljare av Dalawatch och den exklusiva klockan Carl Gustaf. Klockan tillverkas i ett begränsat antal numrerade exemplar.

Det är inte enbart utbudet som utvecklas. Just nu pågår en ombyggnation för att kunderna ska få möjlighet att se in i verkstan.

– Det är mycket ovanligt att verkstäderna ligger i direkt anslutning till butikerna och dessutom med 4 guldsmeder på plats, säger Mattias. Med den här förändringen ger vi våra kunder en unik möjlighet att ta del av ett genuint hantverk.

Under utbildningen i Mjölby lärde Mattias känna Klas Bengtsson som idag har arbetat som guldsmed på Dala Guldsmide i 5 år.

Catrin Gustavsson som jobbar i Leksandsbutiken utvecklar gärna egna kollektioner.