Träning med atmosfär och hjärta

Lokaler med rymd. Alexandra i det vackra trapphuset.

Två entreprenörer som brinner för sitt jobb och ger invånarna i Rättvik ett lyft, Alexandra Tägtström och Johan Lundkvist. Vi vill bry oss om, prata, hjälpa till, det personliga är viktigt, säger Alexandra.

För många har det blivit ett andra hem, 900 kvadratmeter stort, där hälsan hålls i trim samtidigt som man får vara social och träffa andra människor.
Välkommen till Life ’n’ Joy, träningsanläggningen i centrala Rättvik, vars lokaler på ett smakfullt sätt har förändrats från skolmiljö till en fräsch plats för friskvård.

Många förknippar gym med gamla industrilokaler, grova betonggolv och balkar i taket. Life ’n’ Joy i Rättvik är något helt annat. När verksamheten öppnade i mars 2013 var det ett resultat av ett framgångsrikt samarbete. Och ena sidan en driven och duktig entreprenör, och andra sidan en tillmötesgående kommun som inte bara ordnade en lokal i bästa läge, utan även byggde om lokalerna för att passa ändamålet.

Dal-Jerkskolan, på Järnvägsgatan ett stenkast från centrum, byggdes på 1950-talet och var länge en plats för barn och ungdomars dagliga fortbildning. Tusentals elever har haft sin skolgång här. Efter att verksamheten tog en annan riktning har de gamla skolsalarna stått tomma några år, innan de nu återigen fått sjuda av liv.

”Det var kärlek direkt, vi har fått en unik miljö att jobba i”

Och visst känner man igen de karaktäristiska miljöerna, de genuina marmorgolven, rummen med alla höga fönster, trapphuset med all sin rymd, korridorerna. Efter en smakfull ombyggnad, som pågick i fyra månader, har lokalerna en bibehållen charm, samtidigt som en modern gym- och friskvårdsanläggning har vuxit fram.

– Vi har till och med haft studiebesök av andra gym från olika platser i Sverige, säger Alexandra Tägtström stolt, som tillsammans med Johan Lundkvist driver verksamheten.

– Kommunens fastighetsbolag, RFAB, har verkligen stöttat oss, de hörde av sig om den här platsen och se hur det har blivit nu. Det var kärlek direkt, vi har fått en unik miljö att jobba i.

Många vanliga motionärer
Sedan öppningen har mycket hänt. Idag sköter i runda tal 400 personer i olika åldrar sin träning på denna plats, och utbudet är varierat: traditionell styrketräning, spinning, kostrådgivning, massage, löpargrupper, och förstås en mängd olika gruppträningar eller workoutpass. Här finns också seniorträning för de äldre, så även barnpassning som en servicefunktion, för att möta människor utifrån deras behov och ålder.

Alexandra och Johan visar de ljusa fräscha lokalerna i två våningar, parkettgolven, sofforna och de sänkta taken i träningssalarna som hjälper till att skapa en hemma-hos känsla. Lokalerna är dessutom inredda av någon som gillar inredning och detaljer.

– Och här har vi kaffemaskinen, den är jätteviktig som mötespunkt och får folk att trivas ännu bättre, säger Johan.

Johan är snickaren som sadlade om och valde att satsa på sig själv och andras hälsa.

– Jag har alltid hållit på att träna tidigare. Nu får jag dagligen se vad fysisk aktivitet och träning betyder för människor, det är häftigt.

– Att få se stressade människor komma hit, fyller Alexandra i, röra på sig och sen gå härifrån med ett leende. Det betyder så mycket att träna och få positiva kickar av endorfinerna, det gör att man mår så himla bra.

Sätter individen främst
Det lyser verkligen ur deras ögon när de pratar om sin arbetsplats – och tur är väl det. Det är inga vanliga 40-timmarsveckor vi pratar om. De brukar vanligtvis komma till jobbet vid 9–10 på förmiddagen och sen vara kvar till 21 på kvällen. Helger är inget undantag.

– Det här är en livsstil. Det är viktigt att människor ska kunna träna när det bäst passar dem, säger Alexandra. Folk förväntar sig det i vårt moderna samhälle. Det är därför vi har öppet mellan 05 och 23, sju dagar i veckan, 365 dagar om året. Alla våra medlemmar, som är mellan 15 och 85 år, får en egen nyckel och bestämmer själv. Och att vi har barnpassning är med omtanke om just detta, att underlätta för att kunna få till träningen.

Hur tänker Life ’n’ Joy om framtiden kan man undra, deras anläggning har förövrigt nyligen prisats för att ha Sveriges nöjdaste medlemmar, enligt Klubb Sverige – ett nätverk av 228 fristående privatägda gym i Sverige.

Både Alexandra och Johan är som de uttrycker det, ”jättetaggade”.

– Det var det finaste pris vi kunde få, säger Johan. Men för att hålla en hög nivå måste man utveckla sig hela tiden, försöka göra saker ytterligare lite bättre.

– Sen ska vi fortsätta att synas på olika ställen, säger Alexandra, att vara ute i  samhället och visa upp vår verksamhet, som under de gratispass vi kör vid Långbryggan i sommar. Vi vill vara med där det händer.

Text och foto: Johan Pellas