Unika djur – ger kunskap för framtiden
Skäggagam (Pogona vitticeps). Ursprung: Australien.
Ingen kan väl ha undgått att se de söta små getterna som stångas och hoppar runt i sin hage intill riksväg 70. Getterna tillhör Stiernhööksgymnasiet och vi har stämt träff med Therese Haglund och Cissi Sparr, som båda arbetar på det intilliggande djurhuset. Här i de nya lokalerna möter vi också 250 olika djurarter. Det är reptiler, amfibier, fåglar, insekter, fiskar, gnagare, ankor, höns, kaniner, några illrar och så getterna såklart som är väldigt uppskattade av allmänheten.
Just nu går det ca 80 elever på Naturbruksprogrammet – djurvård. Efter genomförd utbildning har eleverna en god grund för att söka arbete exempelvis som hundförare, inom zoohandel och djurpark, men även som djurvårdare på en veterinärklinik.
– Vi har fantastiska möjligheter här i Rättvik, säger Therese som jobbat som djurvårdslärare och inriktningsledare sedan starten 2002. Det är inte alla naturbruksgymnasium som har ett eget djurhus såsom vi. Vi har anpassat miljön så att djuren ska trivas och, så långt det är möjligt, behålla sina naturliga beteenden. Vi har exempelvis ett speciellt rum för gnagare som är vakna på natten. Vi har med hjälp av ljuset vänt på dygnet. Det är bra för oss som jobbar här för vi kan arbeta med djuren när de är vakna och vi slipper dessutom störa dem i deras skönhetssömn.
Vad är det då som gör att intresset för djur och natur ökar i Sverige? Ja, Cissi som själv är före detta elev och idag arbetar i djurhuset menar att de unga i högre grad än tidigare värnar miljön och den biologiska mångfalden.
– Naturligtvis påverkas vi av vår omgivning. Idag pratar man ofta om det lokalproducerade och vi ser ett ökat intresse bland unga att jobba, eller starta egna företag, inom just de ”gröna näringarna”. Antalet djurvårdskliniker ökar också i takt med att svenskarna köper fler och fler husdjur – då behövs det personal. Branschen efterfrågar goda yrkeskunskaper och det ger vi våra elever. Sedan påverkas vi ju också av trender i samhället. På TV ser vi olika realityserier och livsstilsprogram där lantbruk, djur och trädgård står i fokus. I höstas kom exempelvis ett antal ”influensers” från Stockholm hit till gymnasiet för att genomföra några olika tävlingar. Det
var lantbrukseleverna i årskurs tre som tävlade mot dem och allt filmades. Det var många nyfikna som kom hit, inte minst elever från andra skolor med autografblock…
Naturbruksprogrammet har fått ett kraftigt uppsving. Sedan två år tillbaka har gymnasiet i Rättvik dubbla klasser på djurvård och detsamma gäller i år även på lantbruk. Även hästinriktningen, det vill säga Ridsportsgymnasiet med sin nationella idrottsutbildning (NIU) Ridsport, har fyllda klasser. Totalt sett går ca 500 elever från 50 kommuner på Stiernhööksgymnasiet.
– Vi hoppas naturligtvis på ett fortsatt högt söktryck på alla våra inriktningar. Målsättningen är att vi nu ska fortsätta utveckla djurhuset och öppna upp för fler djur utomhus, avslutar Therese.
Therese Haglund och Cissi Sparr arbetar båda på Stiernhööksgymnasiets djurhus.
Jemenkameleont (Chamaeleo calytratus). Ursprung: Arabiska halvön.