Unika Fjällkor i Sunnanhed
Det var när Alfred gick på Naturbruksgymnasiet och träffade andra jordbruksintresserade ungdomar som han bestämde sig. Han ville arbeta hemma på gården i Sunnanhed, knappt fyra mil norr om Rättvik. Han jobbade tillsammans med sin pappa i två år innan han 2019 tog över verksamheten.
Alfred Blomberg växte upp på gården och har alltid varit intresserad av jordbruk och allt som hör därtill. Han säger själv att intresset växte i takt med att han fick lära sig mer och ägna tid tillsammans med sin pappa.
– Ja, det började nog med att jag tyckte det var roligt att vara med pappa i ladu-gården. När jag sedan tog studenten och efterhand fick ett större och större ansvar, kändes det naturligt att ta över. Det är ett enormt stort ansvar och jag är glad över att ha pappa som min främste rådgivare, säger Alfred.
På gården bor Alfred tillsammans med flickvännen Elin Snis. Hon är född i Nedre Gärdsjö och är precis som Alfred intresserad av jordbruk, djur och natur. Just nu läser hon in ett antal gymnasie-ämnen för att kunna studera vidare till marinbiolog i Stockholm.
– Ja, jag gillar livet på gården men jag vill läsa vidare. Utbildningen är på 2,5 år och när jag är klar kan jag jobba inom en region eller kommun men även som konsult. Om jag vill finns det sedan möjlighet att plugga ytterligare några år för att kunna fortsätta som forskare, säger Elin.
Fjällkor på gården
Att det är den unika Fjällkon som totalt dominerar på gården i Sunnanhed är ingen tillfällighet. Alfreds pappa var redan på 1970-talet engagerad i rasens över-levnad och bevarande.
– När pappa efter 27 år som mjölkbonde gick över till dikoproduktion, blev Fjäll-korna kvar. Från början handlade det om att rasen är mindre till sin storlek och att det då fanns plats för fler. De äter dessutom mindre och köttkvalitén är uppskattad av väldigt många, säger Alfred.
Idag finns det 65 Fjällkor i ladugården som byggdes upp på nytt efter en brand 2002. Fjällkor är ursprungligen mjölkkor men Alfred och Elin använder sina kor till köttproduktion. Det innebär, väldigt förenklat, att kon föder upp kalvar som växer mycket på en relativt kort period. De ger dessutom ett mycket fint kött.
Lågintensiv köttproduktion av mycket hög kvalitet
Eftersom Fjällkorna på Sunnanhed endast äter gräs har Alfred valt att låta korna kalva vart annat år.
– Ja, det finns annars en risk att kon magrar ur och det vill man ju inte. Vi får mellan 20–25 kalvar varje år som vi slaktar under tre perioder på hösten. Korna slaktas efter ca 15 år vilket innebär att det är mellan tre och fem kor som slaktas varje år. Kalvköttet som jag paketerar i lådor, säljer jag mest här i byn. Sedan blir det oftast en del färs kvar som vi också säljer här lokalt. Man kan räkna med att en halv kalv är lagom till en normalstor familj. Köttet från korna går nästan uteslutande till restauranger och handlare. Nu säljer jag även en hel del till Hötorgshallen i Stockholm. De vill ha speciellt utvalda styckbitar såsom Entrecôte och biff men de köper även Flankstek och Flapstek. För en tid sedan sålde jag också en hel ko till en nyöppnad restaurang i Stockholm, säger Alfred.
Alfred är sedan ett par år tillbaka enga-gerad i Exeptionell råvara, en förening som provar ”finkött” och har som målsättning att skapa kontakter och fördjupade relationer mellan producenter och kockar i Sverige.
– Ja, jag har kontakt med Stefan Eriksson som är råvaruansvarig för svenska kock-landslaget. Han har varit jättebra att jobba med och han är intresserad av Fjällkon som är unik och ger ett exklusivt svenskt kött.
Köttet från Sunnanhed har fått fina betyg i flera tester. Man kan som bäst få 50 poäng och allt över 35 poäng är att betrakta som toppklass.
– Vår första biff fick 36 poäng vilket var fantastiskt. Som bäst har vi fått 41 poäng vilket var i superklass. Det kan jämföras med det japanska Wagyu-köttet från Kobe-
regionen som av många anses vara världens finaste kött. Vi säljer alltså svensk Kobe – det ger ”råg i ryggen”, säger Alfred stolt.
Här saknas inte idéer
Även om Alfred gärna säljer till krögare och andra producenter skulle han vilja utveckla den egna marknaden. I samarbete med en charkuterist i Järvsö tillverkar de korv, ölkorv och hamburgare som de säljer här lokalt. Tillsammans med Elin har han även planer på att skapa ett eget event.
– Ja, vi har verkligen en fin matkultur här i bygden och den vill vi spinna vidare på. Vi har den genuina miljön här på gården, vi har köttet och så har vi Elin som är fantastiskt duktig på att baka och tillaga glass, säger Alfred.
– Vi har hundratals idéer men vi får vara nöjda om vi kan genomföra fem, säger Elin som vid sidan av sina studier även bakar och säljer bland annat specialdesignade tårtor.
Innan vi avslutar och tackar för besöket berättar de om den vackra bygden och om hur glada de är över att bo och verka just här.
– Ja, det känns väldigt bra att bo här, säger Elin och Alfred håller med.
När korna går ut på bete då vet man att det är sommar! Alfred släpper ut några kor i taget så det står fortfarande några kvar i ladugården som rymmer drygt 65 kor. De flesta kommer att beta på markerna runt gården men några åker även upp till Ärteråsens fäbod där de håller landskapet öppet.