Upplev Rättviks kulturgårdar

Väggmålning i Danielsgården av den berömde dalmålaren Winter Carl Hansson. © Foto: Lennart Edvardsson/Rättviks bildarkiv

I Rättviks kommun finns många kulturgårdar att besöka och uppleva. Under sommaren presenteras några av dessa – med fokus på dalmåleri och schablonmålning – i utställningen ”Krusa ut med rosor” 17 juni–31 augusti 2015 i Rättviks kulturhus.

MATSGÅRDEN I ÖSTBJÖRKA skildrar en välbärgad bondefamiljs arbete och liv för 150 år sedan. Gården berättar om vardagens arbetsliv och hur man prydde och möblerade sitt hem, bland annat med dalmåleri på möbler och väggar.

NORRBODA GAMMELSTA I ORE består av två mycket välbevarade gårdar på ursprunglig plats vid en bygata. De ger en god bild av hur byarna i Dalarna såg ut och hur människorna levde. Flera av husen är från 1600-talet. Den genuina och ålderdomliga miljön har använts i flera filmer och TV-serier.

PÅ DANEILSGÅRDEN I BINGSJÖ kan besökaren se det absolut främsta inom dalmåleriet, exempelvis den berömda ”Ålderstrappan” och ”Elie himmelsfärd”.

SKRÄDDARGÅRDEN I STUMSNÄS består av åtta byggnader från 1800-talet kring en traditionsenlig fyrkantig gårdsformation. Det var i Skräddargården som originalet till den grå Rättvikshästen hittades.

I SOCIETETSPAVILJONGEN från 1848 i centrala Rättvik finns de vackra målningarna av kyrkomålaren Olof Hofrén.

BODA GAMMELGÅRD består av ett tiotal byggnader och har cirka 1 500 föremål i sina samlingar.  Här arrangeras varje sommar ett rikt programutbud med musik, dans och konserter.

I DALSKÅPSMUSEET I ÖVRE GÄRDSJÖ presenteras rättviksmåleriets utveckling från tidigt 1770-tal till tidigt 1900-tal i en utställning med hängskåp, kistor, timplådor, klockfodral, skänkskåp, vaggor och en unik samling av rosmålade skåp av olika slag.

RÄTTVIKS GAMMELGÅRD är uppbyggd som en tidstypisk gård från bondesamhällets dagar. Gården består av ett 30-tal byggnader från olika tider och från olika byar i socknen. Sommartid håller trädgårdscaféet Nyfiket öppet här och serverar fika och lunch av lokala och oftast ekologiska råvaror. Nyfiket anordnar också ett gediget program med konserter hela sommaren.

Schablonmålning i Matsgården.
© Foto: Lennart Edvardsson/Rättviks bildarkiv

Skåpfyllning, Dalskåpsmuseet.
© Foto: Mats Peres

Polskedans i Boda gammelgård.
© Foto: Hans Olander

Gammelstan i Norrboda.
© Foto: Lotta Lindbeck

Rättviks kulturhus

Rättviks kulturhus kallas för ”kommunens vardagsrum”. Här finns konsthallen som visar utställningar med svensk och internationell samtidskonst. Naturmuseet tar  besökaren med på en resa från jordens födelse fram till nutid. Utställningen skildrar i sin huvuddel Siljansbygdens tillkomst från meteoritnedslaget för 377 miljoner år sedan. Bildarkivet innehåller 35 000 digitaliserade bilder som spänner över 100 år av Rättviks historia. Tre bibliotek står öppna för information och läsupplevelser. Huvudbiblioteket finns i Rättviks kulturhus och Boda och Ore har filialer.

För mer information:
www.rattvik.se/kultur | Facebook.com/Rattvikkulturhus | Instagram.com/Rattvikskulturhus

FAKTA – DALMÅLERI

Dalmåleriet hade sin storhetstid runt 1780–1870, då dalmålare vandrade omkring och målade interiörer i bondgårdar i Dalarna och södra Norrland. Motiven hämtades ofta från Bibeln, men de bibliska figurerna kläddes i bygdens egna dräkter. Rättviksmålarna kallade sin verksamhet utkrusning i rosmålning. Ordet ros står för blomster i allmänhet – också för fantasiblomster.

Källa: www.dalarna.se och boken ”Rättvik – turistort med tradition”