Upptäck Rättviks kulturhus

Rättviks kulturhus. Foto: Lennart Edvardsson/Rättviks bildarkiv

Rättviks kulturhus är känt som ”kommunens vardagsrum”, en plats att slå sig till ro, läsa, fika och umgås med familj och vänner. Under sommaren presenteras här flera engagerande konstutställningar och den permanenta utställningen, ”Rättvik genom tiderna” i naturmuseet, är alltid väl värd ett besök.

I Rättviks kulturhus finns konsthallen som visar intressanta utställningar med svensk och internationell samtidskonst. I entréhallen finner besökaren utställningar av mer lokal karaktär. Naturmuseet skildrar en resa på 15 miljarder år, som tar oss från Jordens uppkomst till dagens flora och fauna. För 377 miljoner år sedan träffade en gigantisk meteorit jorden och gav oss vad i dag är ett internationellt erkänt unikt geologiskt landskap med rika fyndigheter av fossil. Bildarkivet rymmer cirka 500 000 bilder varav drygt 40 000 är digitalt sökbara på Internet. Tre bibliotek står öppna för information och läsupplevelser. Huvudbiblioteket finns i Rättviks kulturhus.

Här finns möjlighet att låna från ett stort utbud av skönlitteratur, faktaböcker, ljudböcker och e-böcker, barn- och ungdomslitteratur och DVD-filmer. I läspaviljongen kan besökaren slå sig ner och läsa färska tidningar och tidskrifter. Fritt wifi och tillgång till lånedatorer. I Ore och Boda ligger bibliotekets två filialer.

Text: Phebe Andersson

Herbarium, oljemålning på akrylglas, 200×300 cm. © Mia Malmlöf

Om fåglarna tystnar

Rättviks konsthall, 11 juni–11 september 2016

Måleri av konstnären Mia Malmlöf. Trädgården spelar en viktig roll i Malmlöfs konstnärskap och det växande, förmultnande och ständigt återkommande är ett av flera teman. Utställningen har den både poetiska och ödesmättade titeln ”Om fåglarna tystnar”. Fåglarnas tystnad kan vara ett tecken på att någonting är fel, som ett lugn före en storm, men kan också utgöra ett stilla ögonblick innan det uppstår något nytt. Malmlöfs arbete är som en flod som ständigt söker nya vägar; det finns ingen början och inget slut, bara ett ständigt flöde. Samarrangör är Rättviks konstförening.

Matsgården i Östbjörka. Foto: Lennart Edvardsson/Rättviks bildarkiv

Matsgården i Östbjörka

Matsgården skildrar en välbärgad bondefamiljs arbete och liv för 150 år sedan. Gården berättar om hur man prydde och möblerade sitt hem, bland annat med dalmåleri på möbler och väggar.
I Matsgården visas en spännande utställning under sommaren. Ingmarie Utbys, måleri, och Mona Nilsson, skrotskulptur. Vernissage 2 juli 2016, kl. 13.00. Utställningen pågår 2 juli−7 augusti 2016. Öppet onsdagar 17−19 och söndagar 13−15.

rattvik.se/matsgarden

Rättviks naturmuseum. Foto: Lotta Lindbeck

Rättvik genom tiderna

Följ med på en resa från Jordens födelse till nutid med dagens växt- och djurliv. En meteorit – 2,5 kilometer stor – slår ner för 377 miljoner år sedan och lägger grunden för det vi i dag kallar för Siljansringen. Med tiden nöter is, vind och regn bort minst en kilometer av berggrunden. Nedslaget innebär att de sedimentära och fossilrika lagren räddas till eftervärlden vilket har haft stor betydelse för Siljansbygdens natur, djur och växter.

rattvik.se/naturmuseum

Virvelnäbb, senast sedd i Lerdal, objekt, © Ragnhild Gatu. Foto: Helene Bergman

Fantasi med guldkant

Ragnhild Gatu ställer ut lekfulla objekt och scenerier i kulturhusets entréhall på  temat ”Fantasi med guldkant”. I sin pappas, Bertil Gatu, före detta ateljé i Lerdal skapar hon sin magi med hjälp av papp, frigolit, klister, ståltråd och hönsnät. Utställningen pågår till och med 4 september 2016.