Vi bor i en genuin BYMILJÖ

Utsikten från Söderås är fullkomligt magisk och i denna vackra idyll bor Anders Permats och Karin Daniels med sina två pojkar Nils fyra år och Mårten fem månader. Vi hälsar på i det nyrenoverade huset som ligger i direkt anslutning till gården där Anders växte upp.

Karin bodde som liten i Ulfshyttan, en liten by utanför Borlänge men flyttade senare till Smedjebacken. När det var dags att söka gymnasieprogram valde hon Naturbruksprogrammet med inriktning Naturvetenskap, och började på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av djur men jag ville ändå skaffa mig en lite bredare utbildning. Nu fick jag både och, vilket kändes väldigt bra, säger Karin.

Anders läste efter gymnasiet vidare till mäklare i Gävle och gjorde sin praktik hos Ove Gudmundsson på Fastighetsbyrån i Rättvik. Efter avslutad utbildning började han arbeta på företaget och när den tidigare ägaren valde att gå i pension, fick Anders ta över. Efter det dröjde det inte länge förrän Karin klev in på kontoret. Hon läste till mäklare på distans och besökte Anders för att söka en praktikplats – hur det gick kan vi nog lista ut…

Både Karin och Anders jobbar nu på Fastighetsbyrån och det fungerar väldigt bra.

– Det är många som frågar hur det går att jobba ihop med sin sambo, men för oss har det aldrig varit något problem. Vi har våra roller och vi kompletterar varandra bra. Kanske har det till och med varit en fördel. Vi har förståelse och kunskap om vad som krävs när man är mäklare och tvingas vara borta både kvällar och vissa helger, säger Karin.

Fastighetsbyråns kontor var tidigare bo-lagsägda men för ca 20 år sedan genomfördes en franchising, vilket innebär att alla kontor idag utgör ett eget franchiseområde med egna företagare. För Anders och Karin innebär det alltså att de driver sitt eget företag under Fastighetsbyråns varumärke.

– Vi har idag kontor i både Rättvik och Leksand med totalt fem anställda. Det är ett ganska krävande arbete och det är förhållandevis hög omsättning på med-arbetare i branschen, säger Anders. Kanske är det arbetstiderna och det faktum att vi jobbar på provision som avskräcker. Många tycker det fungerar bra så länge de är unga men när de får familj är det inte lika självklart.

Pandemin har haft stor inverkan på fastighetsbranschen. Idag är intresset enormt både på fritidshus och permanent-boende.

– Ja, det här var verkligen inte vad jag räknade med när pandemin bröt ut, säger Anders. De första två veckorna var telefonen i princip död, sedan sa det pang! Idag kan vi ha upp emot 40 sällskap per visning och priserna på exempelvis fritidshus har nästan fördubblats.

År av renovering
Önskan om att hitta ett hus i Söderås besannades sommaren 2013. Anders och Karin fick då möjlighet att köpa fastigheten som ligger granne med Anders föräldrahem. Huset var väldigt eftersatt och Karin berättar att det gick att bo i huset men det var inte mycket mer.

– Vi började med att gräva ur hela grunden. En kompis till oss kom med en grävmaskin och grävde ut det som gick genom fönsteröppningarna, resten fick vi skotta ut för hand. Jag minns så väl en episod här i köket. Vi grävde och grävde för vi skulle in med ett nytt bjälklag. Så kom lastbilen med ett lass singel som vi fick köra in med skottkärra på en spång. Det började ösregna, allt blev dyngsurt, Karin stod och grinade och det var kaos, säger Anders.

– Så här i efterhand kan vi skratta åt det men det har varit mycket jobb. Vi ägnade all vår lediga tid åt huset men vi tog också kontakt med Nallens Entreprenad som fick komma och hjälpa till. Huset var så gott som klart till julen 2016 men efter det har huset även fått ny fasad, garage och en stor veranda, säger Karin.

Nu finns det återigen lite tid för egna intressen
Karin och sonen Nils är just nu hemma med lillebror Mårten som föddes i oktober.

– Det finns flera jämnåriga barn i närheten så Nils har lekkamrater på ”hemma-plan” men tanken är ändå att han ska få komma tillbaka till förskolan om några veckor. Själv ska jag ta tag i trädgården. När vi flyttade hit fanns bara vildvuxna träd och sly, så man kan nog säga att vi började om från ruta ett. Eftersom jag är ganska pysslig av mig tycker jag det är jätteroligt att fixa i trädgården och på gården över lag. För mig är det mer att betrakta som terapi än jobb, säger Karin.

Anders står gärna i snickarboden men hans stora intresse är entusiastbilar med en tydlig förkärlek för amerikanska bilar. Det är ett intresse han delar med sin pappa och skulle vilja utveckla ytterligare.

– Ja, det är ett stort intresse och min kära sambo menar att det är på gränsen till sjukligt, säger Anders och skrattar. Just nu har jag ingen ”amerikanare” men jag har byggt ett stort garage så det kommer att finnas gott om plats framöver.

Oavsett intresse är Karin och Anders dock helt överens om att tiden hemma med barnen är otroligt betydelsefull.

– Har man som vi, människor omkring oss hela dagarna blir behovet av avkoppling mer och mer påtagligt. Vi trivs otroligt bra med att bara vara hemma i lugn och ro, avslutar Karin.

Att Anders har ett stort bilintresse är påtagligt även i familjens vardagsrum. Här har han hängt upp ett antal förstoringar från magasinet Gran Turismo, en biltidning för finsmakare.