R E P O R T A G E

Vi bor på en perfekt plats

Familjen Slenders-Nanninga flyttade till Sverige 2010. Det som lockade var bland annat närheten till skog och mark. De lärde sig svenska genom att lyssna på radio, titta på TV och läsa mängder av tidningar, men framför allt genom att våga prata. Vi möter en modig familj som inte ser några hinder i tillvaron utan ser möjligheter i allt.

Mariek är född i Belgien men uppvuxen i Nederländerna. 2005 då Mariek studerade sociologi, litteratur och nederländska språk på universitetet i Nijmegen träffade hon Roel som i grunden är idrottslärare. Han hade precis återvänt till Nederländerna efter att ha studerat friluftsliv i Norge.

– Ja, jag har alltid varit intresserad av naturen och trivs väldigt bra i skog och mark. När jag träffade Mariek berättade hon ganska omgående att hon mycket väl kunde tänka sig att flytta till Skandinavien. Vilket land det skulle komma att bli visste vi inte då, säger Roel.

2006 åkte paret på sin första gemensamma semester. De liftade från Neder-länderna upp till Jokkmokk i Lappland. Upp genom Sverige och ner genom Norge. 

– Ja, det gick förvånads värt bra att ta sig fram men visst gjorde vi några misstag. Vid ett tillfälle åkte vi buss upp till Muddus Nationalpark och tänkte naturligtvis att vi skulle ta en buss tillbaka, men det kom aldrig någon buss. Vi började gå och av en ren tillfällighet träffade vi på ett par personer vid en sommarstuga. Vi frågade dem om vägen och de förklarade att den närmaste vägen som ledde till Jokkmokk låg 2,5 mil bort. Vi tackade för informationen och sa att då går vi dit och försöker få lift därifrån. Paret skrattade gott och berättade att det nästan aldrig kom några bilar på den vägen och att det därför skulle bli näst intill omöjligt att få lift. De erbjöd sig att skjutsa oss tillbaka och det var ju tur det, säger Roel.

– Ja, det var under den resan vi lärde oss hur lång en svensk mil är, säger Mariek och skrattar. 

(red. anm. en mil i Nederländerna motsvarar 1,6 km).

Flytten till Sverige
Väl tillbaka i Nederländerna bestämde de sig för att det var till Sverige de skulle flytta. Roel och Mariek började planera och söka efter en lämplig bostadsort. 

– Ja, vi bestämde oss för att flytta till Sverige men det var i ett senare skede vi valde Dalarna. Vi var överens om två saker, vi ville uppleva fyra årstider och det fick inte vara för långt till en flygplats. 2008 var beslutet fattat och vi berättade för föräldrar och vänner om våra planer. När jag var klar med studierna den 1 maj 2010 flyttade vi och samma år föddes vår dotter Nika, säger Mariek.

Den unga familjen flyttade först in i en hyreslägenhet i Falun, men redan efter ett år gick flyttlasset vidare till Marnäs utanför Enviken. Mariek jobbade då på distans och skrev läroböcker medan Roel arbetade i olika branscher. Sommaren 2013 fick de möjligheten att driva campingen i Tällberg.

– Ja, det var väldigt roligt även om det var lite tufft att jobba sju dagar i veckan med en liten dotter. Efter några år på olika skidanläggningar började jag arbetade på Visit Dalarna, bland annat som internationell PR-ansvarig och kommunikatör, säger Mariek.

Familjen bodde kvar i Marnäs fram till vintern 2018 då de bestämde sig för att flytta till Rättvik.

– Ja, det blev helt enkelt för omständligt att pendla. Jag jobbade då fortfarande inom campingbranschen och reste väldigt mycket. Dessutom hade Nika blivit lite äldre och skaffat flera fritidsintressen både i Falun och Bjursås. Vi trivdes bra i Marnäs men det blev som sagt för många timmar i bil. Dessutom var vinterväglaget inte det bästa. Jag fick åka och dra upp Mariek ur diket flera gånger den vintern, säger Roel.

Vi kände oss hemma direkt
Nu har de bott på Övre byvägen i fem år och de stormtrivs. Sedan Mariek och Roel tog över huset som är från 1905 har de byggt till och renoverat i omgångar, allt efterhand som behoven har förändrats. På gården bor även två katter, familjens åtta höns och en tupp som går fritt runt huset – ett inslag som uppskattas mycket av grannarna. 

– Ja, hönsen är jättesociala och de kommer gärna fram och hälsar. De håller sig oftast här runt huset men ibland smiter de i väg till grannarna eller ut på byvägen, säger Mariek.

De värdesätter många saker. Till dessa hör närheten till jobb och skola men framför allt närheten till naturen och alla familjens intressen. Nika gillar exempelvis gymnastik och tränar i Leksand. Mariek ror kyrkbåt i Rättviks Roddklubb och Roel, vars stora intresse är jakt, ingår nu i Rättviks södra jaktlag. 

– Vi bor på en perfekt plats och deltar mer än gärna på alla event som också arrangeras här i bygden, avslutar Mariek.

För fler bilder, se fullständigt reportage här >