Vi trivs i den här miljön

I ett gediget timmerhus ett par hundra meter från Siljan, bor Kristina Hedlund med sin sambo Marcus Angantyr och deras två söner Leo 10 år och Alvin 9 år. Vi befinner oss i Vikarbyn som ligger 7 km NV om Rättvik. Barnen har precis kommit hem från skolan och arbetsveckan närmar sig sitt slut när vi slår oss ned i vardagsrummet. Det vi bland annat ska prata om är Kristinas roll som VD för Rättviks största privata företag och om det självklara valet att bosätta sig i hemkommunen.

Både Kristina och Marcus är födda och uppvuxna i Rättviks kommun. Marcus i Boda kyrkby och Kristina i Furudal.

Marcus utbildade sig till murare under gymnasiet men intresset för snickeri tog med tiden överhand. Idag arbetar han som snickare på Edgyr, en lokal byggfirma med ca 30 anställda.

– Jag stormtrivs både med jobbet och med arbetskamraterna, säger Marcus. Många av oss som jobbar i firman gick på gymnasiet ihop vilket är extra roligt. Vi har fullt upp att göra. Intresset för att renovera och bygga nytt är enormt stort just nu.

Till skillnad mot Marcus flyttade Kristina till Uppsala något år efter gymnasiet. Hon hade tidigt bestämt sig för att bli advokat och pluggade därför juridik under ett antal år. 2005 flyttade hon tillbaka och slutförde sin utbildning med praktik i Mora.

– Jag trivdes jättebra i Uppsala men jag har alltid vetat att jag förr eller senare skulle flytta tillbaka till Rättvik, säger hon. Naturligtvis var det kärleken till Marcus som drog men också den där härliga känslan av att komma hem.

Kristina jobbade tio intensiva år på advokatkontor i Falun och under den tiden föddes också Leo och Alvin. Som så många andra yrkesarbetande och drivna kvinnor sa hon aldrig ”nej” vilket till slut resulterade i en sjukskrivning.

– Det så kallade livspusslet gick inte riktigt ihop, säger Kristina. Det blev för mycket både på jobbet och privat vilket gjorde att batterierna helt enkelt tog slut. Jag fick lov att vara hemma ett år. Det var då min mor Birgitta Hedlund ställde frågan ”Är det inte dags att komma till Bra Hus nu?” Det var så det gick till, säger Kristina och skrattar. Jag satt vid den tiden redan i styrelsen för Bra Hus och hade därför viss insyn i företaget. Även om jag är uppväxt med familjeföretaget, kunde jag egentligen ingenting om husbranschen. Jag trappade successivt upp efter sjukskrivningen och lärde mig mer och mer om verksamheten. Jag träffade också all personal för att ta del av deras kunskaper och erfarenheter. 2017 var jag redo och som 4:e generation tog jag över VD-rollen. Det har varit jätteroliga och lärorika år och jag har alltid blivit väl bemött.

Tid för familjen
All ledig tid ägnas åt barnen och deras fritidsintressen. Båda pojkarna spelar fotboll i Vikarby IK och innebandy i IFK Rättvik.

– Någon egen fritid har vi väl inte direkt, säger Marcus. Både jag och Kristina är tränare för pojkarnas fotbollslag här i Vikarby IK. När vintersäsongen sedan tar vid fortsätter Kristina med innebandyträningen tillsammans med en kompis. 

– Ja, jag tränar dem året om och tycker det fungerar bra, säger Kristina och sönerna nickar instämmande. Svårigheten är att vara rättvis och att komma ihåg att även berömma mina egna barn när de är duktiga. Jag tror det är många föräldrar som tränar sina egna barn som känner igen sig i det. Man vill ju inte på något sätt favorisera sina egna barn i en lagsport men samtidigt måste ju alla barn få bekräftelse och beröm. 

Under ett ”normalt” år är familjen borta på träningar och matcher i princip varje helg. Marcus berättar att de alla älskar att åka på match. När det är bortamatcher brukar de passa på att äta någonstans på vägen.

– Vi gillar det här aktiva livet och vi får ju väldigt mycket värdefull tid med varandra i familjen, säger Marcus. 

Livet i Vikarbyn
Familjen Hedlund-Angantyr är helt överens om att de bor på rätt plats i livet.

– Det är en fantastisk känsla att bo i den här miljön, säger Kristina. Närheten till naturen och till alla de aktiviteter som finns här i vår relativt lilla kommun.  Planerar man dessutom för familj kan det inte bli bättre. Det finns alltid en förskola i närheten och när det är dags för skolgång finns många byskolor runt om i kommunen. 

Leo och Alvin går på Vikarbyskolan, en skola för barn upp till och med årskurs fem. De trivs bra i skolan och har många kamrater. Inte helt otippat står idrotts-lektionerna högt i kurs, och så rasterna såklart. När vi talar om deras vardag och vad de drömmer om i en framtid, får vi det kanske självklara svaret. Som så många andra fotbollsintresserade barn drömmer de om att bli fotbollsproffs och de stora idolerna är Zlatan Ibrahimovic och Adama Traoré. 

Det finns plats för många fler
Innan vi avslutar vårt samtal blickar vi lite framåt. Kristina och Marcus upplever att fler och fler vill flytta till Rättvik. Trycket på bostäder har ökat markant senare år, inte minst nu under pandemin. 

– Vi märker att efterfrågan på våra hus ökar. Bra Hus slog säljrekord i november 2020 och nu slog vi ett nytt rekord här i januari, säger Kristina. Naturligtvis säljer vi hus över hela Sverige men efterfrågan är stor även här i Rättvik. Problemet är att det saknas tomtmark. Jag har talat med ansvariga på kommunen om detta och nu blivit lovad att arbetet med att få fram byggbar mark ska intensifieras. Vi hoppas verkligen det blir så – än finns det plats för många fler rättvikare.

I husets källare tränar Leo och Alvin både smidighet och styrka. 

Om Kristina får några timmar egen tid sätter hon sig gärna och målar. I vardagsrummet står flera både pågående och färdiga målningar.