Rättviks kyrka har anor från 1200-talet. Den är tillbyggd i flera etapper och är i sin nuvarande skepnad från 1793. Från medeltidskyrkan finns korkåpa och träfigurer bevarade. Predikstolen är från 1600-talet och altaruppsatsen från 1700-talet. I tornet hänger Dalarnas äldsta klocktrio. Vid kyrkan ligger Stiftsgården. Gudstjänst firas söndagligen kl. 11.00. Sommartid äger också kvällsgudstjänst rum.

I en båge från nordväst till nordost om kyrkan ligger 87 gråtimrade kyrkstall i två markerade klasar med gränder och små öppna platser. Färden till kyrkan gällde i gången tid inte bara det obligatoriska gudstjänstbesöket utan också allt det andra som hörde livet på kyrkvallen till: sockenstämmorna, nyhetsförmedlingen, tiondet, byskvallret, krogbesöket med mera. Ett stall för hästen var här ett ”måste”! De nuvarande stallen är huvudsakligen från 17/1800-talen men ett av stallen är enligt den dendrokronologiska dateringen från 1492. Färden till kyrkan kunde för bybor nere vid Rättviken också företas med båt. I århundraden har storbåtar med 8–12 årpar plöjt Siljans vågor. I mitten på 1800-talet kunde vissa söndagar upp till åtta båtar lägga till vid kyrkudden. I dag rors sommartid minst en kyrkbåt till gudstjänsten i Rättviks kyrka.

Källa: Svenska Kyrkan

Sedan 2010 genomförs tävlingen Siljan Snowshoe Race i Rättvik. Tävlingen går av stapeln i januari varje år. Det är Sveriges första sanktionerade tävling för snöskor. I Italien och Frankrike är sporten som störst och i USA utgör snöskor en tredjedel av den alpina sporten. Tävlingen är för både elit och motionärer och erbjuder två distanser, 9 km och 6 km. Starten går från Storgatan i centrum och banan sträcker sig upp via slalombacken, en kort tur i skogen för att sedan återvända till Storgatan där även målgången är. 2014 var första gången som VM anordnades i Sverige, och det var i Rättvik den genomfördes. Tolv länder var representerade i det nio kilometer långa loppet.

Källa: Per Mårthans, Siljan Snowshoe Festival

Ungdomar som i början av 1940-talet var ute och kom i närmare kontakt med ”pucksporten” ivrade mycket för att få börja spela ishockey och 1944 beslöt IFK Rättvik att även denna gren skulle ingå i programmet. En av initiativtagarna var K-G Hellman på Hiertners konditori, som då fanns på Storgatan. Pojkarna lade ned ett oerhört arbete i iordningställande av en ishockeyplan i området där vårdcentralen nu ligger. Skog avverkades, stubbar sprängdes och åtskilliga dagsverken gick åt för schaktning. När vintern kom var planen klar. Redan första säsongen anmäldes lag till både DM och Dalaserien. I DM slog laget sensationellt Falu BS med 5–2. Innan säsongens slut besegrades till och med Leksands IF i en vänskapsmatch med 4–3. Ishockeyn förde dock under slutet av 1950-talet en tynande tillvaro inom IFK Rättvik och lades ned säsongen 1961–62 på grund av bristande intresse och spelarflykt. Senare bildades en ny ishockeyklubb utanför IFK och eftersom det fanns ytterligare en klubb i grannskapet kom ishockeyn inte mer upp i IFK-regi.

Källa: IFK Rättvik 100 år

IFK Rättviks ishockeylag från slutet av 1940-talet. Från vänster lagledaren Larsollas Lasse Olsson (Bul Jerk), brodern Olle Olsson, John Domar, Nisse Eriksson, Einar Tätting, Åke Jakobsson, Rolf Söderberg, Sigge Tätting, Olle Cederborg, Gunnar Nises (?) samt Sven Jonsson. Foto: IFK Rättvik 100 år

Ishockey på Prästskogsvallen i Rättvik.
Foto: John Haag Rättvik. Rättviks kommuns bildarkiv.

Konståkningsgruppen Rättviksflickorna var under sin alltför korta existens en lika populär som publikdragande och framgångsrik sektion inom IFK Rättvik. Under en tioårsperiod 1949–1959, lockade isprinsessorna från Rättvik storpublik till sina uppvisningar runt om i Dalarna. Uppvisning av Rättviksflickorna var något av ett självklart inslag, när en ny ishockeyarena skulle invigas, lika självklart som att kvällens invigningsprogram skulle avslutas med pjäxdans. Särna, Älvdalen, Sörsjön, Äppelbo, Vansbro, Björbo, Ludvika, Linghed, Säter, Borlänge är bara några i en lång rad platser flickorna besökte. Alla som vet något om konståkning förstår ju att Rättviksflickornas uppvisningar förstås handlade om friåkning, isdans skulle väl många säga idag. Rättviksflickornas första uppvisning ägde rum i Rättvik lördagen den 22 januari 1949. Det var 20 grader kallt och publiken uppgick till hela 100 personer! I gruppen ingick Maud Wilkensson, Marie-Louise Nilsson, Kaija-Lisa Drake, Anne-Marie Lundgren och Gullan Blomqvist.

Källa: IFK Rättvik 100 år

Fyra Rättviksflickor på Prästskogsvallen.
Foto: IFK Rättvik 100 år

Sju flickor i de första enhetliga dräkterna.
Foto: IFK Rättvik 100 år